17.8 C
Zagreb
24.2 C
Zürich
24.4 C
New York
18.1 C
Buenos Aires
28.3 C
Melbourne
Utorak, 6 lipnja 2023

U New Yorku predstavljen dokumentarac o Stepincu

Projekcija dokumentarnog filma o kardinalu Stepincu – “Stepinac: Kardinal i njegova savjest” redateljice Višnje Starešine u utorak, 14. lipnja 2022. godine održala se u New Yorku

Predstavljanje filma o Stepnicu održalo se do sada u mnogim američkim gradovima u kojima žive mnogobrojni hrvatski iseljenici. U utorak 14. lipnja 2022. g. u prekrasnoj dvorani hrvatske župe sv.Ćirila i Metoda i Sv.Rafaela u New Yorku okupio se, usprkos radnom danu lijepi broj Hrvata koji žive u New Yorku i okolici. Fra Nikola Pašalić pozdravio je prisutne i zahvalio na ovom lijepom događaju koji je, zbog imena župe “Kardinal Stepinac” u čijem sastavu djeluju Hrvatska škola i folklorna grupa vrlo značajan.

Nazočnima se zatim obratio veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u, Pjer Šimunović koji je također pozdravio prisutne. Uputio je riječi pohvale gospođi Višnji Starešini za njen veliki trud i zalaganje da se u svijetu dozna prava istina o kardinalu Alojziju Stepincu, o Hrvatskoj i stvaranju Hrvatske uopće. Posebno se zahvalio i počasnoj gošći dr. Esther Gitman koja se cijeli svoj život bori da bi dokazala nevinost kardinala Stepinca za sva ona nedjela koja su mu Tito i komunisti pripisivali. Istakao je također kako su najviše vjere u kardinala Stepinca imali baš Hrvati u iseljeništvo, posebno u Americi i u New Yorku gdje jedna američka škola nosi ime blaženog kardinala Stepinca.

Gospođa Višnja Starešina zahvalila je svima na dolasku i između ostalog rekla da film iznosi istinu o životu kardinala Stepinca koji je za vrijeme drugog svjetskog rata spasio veliki broj židovske djece suprostavljajući se tadašnjoj Vladi NDH. Tito i komunisti osudili su ga na 16. godina teške robije, ucjenjivajući ga da se odrekne svoje vjere i katoličke crkve. Kardinal se svoje vjere nije htio odreći, govoreći im da je njegova savjest čista i da stoji čvrsto uz Boga.

Suđenje blaženom kardinalu Stepincu je bilo suđenje katoličkoj crkvi koju su komunisti htjeli uništiti a film je doista vrlo zanimljiv. Mnogi sudionici u filmu govore o njihovom iskustvu s kardinalom a jedna od njih je bila i dr. Esther Gitman koja je nazočila zajedno sa svojim suprugom i donijela svoju knjigu “Alojzije Stepinac – Pilar of Human Rights”. Za svoje zalaganje da se dozna istina o kardinalu, gđa Gitman je dobila od predsjednice Kolinde Grabar Kitarević odlikovanje Reda Kneza Branimira s ogrlicom. Uz to, dobitnica je nagrade Networka hrvatskih žena u kategoriji Počasni građani prijatelji Hrvatske – Nagrade za utjecajnu ženu Hrvatske iz SAD.

Film govori o odnosu kardinala Stepinca prema Anti Paveliću, Josipu Brozu Titu, Edvardu Kardelju i o njegovom spašavanju Židova u NDH-a. Isto tako film govori i o njegovoj vjeri u Boga za koju je i časno umro. Premijera filma na HRT 2021.g. bila je na dan Blaženog Alojzija Stepinca, te je u istoj godini prikazan u hrvatskim kinima.

Pored ostalih uzvanika događaju su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske pri UN, Ivan Šimunić, generalni konzul Republike Hrvatske u NY-u Nikica Kopačević, kao i osoblje veleposlanstava i konzulata. Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac također je obradovala sve svojim prisustvom. Ugledni gosti su sa zadovoljstvom proveli veče u društvu i pozitivnom ozračju sa Hrvatima iz Hrvatske Župe na Manhattanu i zahvalili na gostoprimstvu i ljubavi prema svojoj domovini Hrvatskoj.

Višnja Starešina je hrvatska novinarka, publicistkinja i autorica mnogih dokumentarnih filmova. Dobitnica je mnogih nagrada, a jedna od njih je nagrada publike na danima hrvatskog filma 2011. za film Zaustavljeni glas.

Autor: Ane Stražičić Rodriguez

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
34SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije