32.2 C
Zagreb
17.6 C
Zürich
30 C
New York
27.9 C
Hong Kong
31.1 C
Melbourne
Četvrtak, 18 kolovoza 2022

Proslava Petrove u Crnom Jezeru

U malom ličkom Crnom Jezeru proslavi blagdana sv. Petra i Pavla i ove godine nazočili su vjernici iz bliza i daleka

Dok se u lijepoj našoj mnoga sela prazne te ostaju pusta i napuštena, na misama se u manjim selima sve se češće vide samo stariji. Jedna pozitivna, svijetla točka nalazi se po tom pitanju u Lici, u malom selu Crnom Jezeru, udaljenom od Otočca nekih desetak kilometara. U tom selu su mještani prije nekoliko godina sami izgradili crkvicu koja je posvećena apostolima, svetom Petru i Pavlu.

Zašto baš njima pitaju se mnogi? Odgovor se pronalazi u prošlosti i naseljavanju ovog sela prije stotinjak godina velikim dijelom stanovnicima iz Donjeg Kosinja gdje se štuje i slavi Petrova. Naselili su oni tada ovo pusto, nenaseljeno mjesto u šumi gdje nisu imali ni groblja ni crkve te su zbog toga prošli kroz život teškim putevima. Ipak, imali su ono najvrijednije – vjeru. U početku su svoje mrtve preko šume nosili pješice starim, kamenitim putem nekih 14 kilometara u Kosinj. Bilo je to teško, posebice u zimskim uvjetima pa su zbog blizine svoje mrtve počeli nositi u Prozor, opet preko brda makadamskim putem.

Tako je to bilo godinama dok jednog dana nisu došli do odluke da će u samom selu sagraditi crkvu i groblje. I tako bijaše – na kamenoj stijeni uz puno muke i truda sagradiše početkom 2000-ih svoju crkvicu, groblje i mrtvačnicu. Nedavno su vrijedne ruke izgradile uz crkvu i prostoriju za sve prigode a okoliš krasi šaroliko cvijeće. To mogu samo ljudi koji žive u vjeri i u vjeri stvaraju.

U njihovoj maloj crkvici jednom mjesečno služi se sveta misa kojoj nazoče mještani i oni koji slučajno dođu u tu netaknutu prirodu. Svake godine na blagdan svetog Petra i Pavla posebno je u Crnom Jezeru svečano, tako je bilo i jučer, 29. lipnja 2022. godine. Svečanu misu predvodio je velečasni Stipe Zeba a uz njega su svečanost uvećali svojom nazočnošću svećenici Mile Rajković, Andrija Kekić i Ivica Miškulin. Crkva je bila prepuna vjernika koji su došli sa svih strana – iz Kutereva, Krasna, Švice, Ličkog Lešća, Prozora, Vrhovina, Sinca i Otočca.

Govoreći u propovjedi velečasni Zeba je naglasio kako je potrebno kroz život hrabro ići s
vjerom, čvrsto vjerovati i ostaviti trag kao brazdu u oranju jer netko će to započeto završiti. Bitan je trag koji čovjek ostavlja iza sebe, iza svog života, kazao je u svojoj propovijedi. Naši apostoli su vjerovali i živjeli, oni su svjedoci i uzori vjere, slijedimo ih. Njih dvojica ostavljaju za nas jedinstveno svjedočanstvo i poticaj za crkvu i vjernike. Ne trebamo se bojati ići njihovim tragom svjedočanstva, njihovim putem vjere koja im je dala snage da polože svoj život i proliju krv za nas kako bi mi imali čvrste temelje vjere na stijeni koja se zove Krist. Na kraju je naglasio da mještani Crnog Jezera žive tu vjeru, sagradili su crkvu na stijeni, s vjerom da neće biti pusta i prazna. A da je trud urodio plodom vidi se na ovoj svetoj misi, danas da je crkva premalena za sve one koji su došli u čast svetkovine svetih Petra i Pavla, neka tako i ostane. Velečasni Rajković zahvalio je svima koji su došli na ovo veliko slavlje u tako velikom
broju i sve pozvao na druženje.

Bio je to još jedno prelijepo druženje vjernika i svećenika u malom šumskom raju u Crnom
Jezeru. Ovo je jedan lijep primjer kada je vjera jaka da je sve moguće. Iako u malom broju, oni su vjerovali i nisu posustali. Svakako je hvale vrijedan trud ovih vrijednih mještana ovog malog ličkog sela što vjeruju i slijede put svojih zaštitnika, svetog Petra i Pavla.

Foto: Jelena Benčić /Moja Domovina

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije