7 C
Zagreb
3.8 C
Zürich
10.1 C
New York
12.1 C
Buenos Aires
16.1 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

Drugi Mirakul na Velebitu u zagrljaju Jele Car

U srcu Velebita druga po redu manifestacija “U zagrljaju Jele Car” okupila mnogobrojne posjetitelje

Bio je to dan kakav se samo poželjeti može za ovu predivnu manifestaciju u srcu Velebita kod Jele Car. Oni koji su nazočili vjerojatno će se o njemu još dugo pričati. Više od dvjesto ljudi okupilo se u subotu, 2. srpnja 2022.g. na Velebitu gdje se slavila najveća Jela u Europi. Manifestaciji je nazočilo osam svećenika koji su svojim dolaskom podržali inicijativu jednog od pokretača ove manifestacije, don Jure Ladišića. U glazbenom tonu na gitari je Zvonimir Tonković u jelino carstvo uveo posjetitelje; mir, tišina i samo zvuci gitare u podnožju jele odzvanjali su čarobno.

Kako je Jela na prostoru Hrvatskih šuma, njihov predstavnik g. Milković u svom govoru je podržao ovakvu akciju i druženja te dao potporu za nastavak ovakvih druženja. Predstavnica parka prirode Antonija Jurković govorila je o raznolikosti jela i samoj jeli kao najvećoj na ovim prostorima. Oko jele bila je priređena predivna izložba slika s Velebita,  Jelena Benčić recitirala je svoju, a Mateja Smolčić pjesmu Marine Majnarić, obadvije posvećene Jeli Car.

Zasigurno je posebno zanimljiv bio govor profesora Željka Holjevca, povjesničara koji je posjetitelje uveo u zanimljivi povijesni trenutak govoreći o značaju Kosinja u povijesti. Nekada se narod Kosinja molio u sedam crkava, imao Pavlinski samostan na Kloštru u Donjem Kosinju na čijim temeljima je danas crkva svetog Petra, a najzanimljivija je bila priča o glagoljici na kojoj je tiskan prvi brevijar. Posebno je istaknuo da je prva hrvatska tiskara bila u Kosinju jer to sve činjenice potvrđuju,samo je točna lokacija upitna. O povijesti Kosinja dalo bi se puno pričati i upravo o toj temi najavio je veliki znanstveni skup koji će se održati u Gornjem Kosinju u osnovnoj školi u rujnu.

Nisu kod jele Car bili samo govori, bilo je puno pjesme koje su odzvanjale Velebitom. U tom dijelu programa nastupili su bend DEDI iz Donjeg Kosinja, KUD iz Perušića KUD Ličko Lešće. Program je vodila Kristina Brajković a sve pod budnim okom Mateje Smolčić, direktorice TZ Perušić koji su glavni pokrovitelj ovog događanja. Grlila se Jela sa svih strana velikim ličkim kolom. Ne znamo da li je od radosti i jela zapjevala nismo čuli ali je zasigurno bila ponosna kada se u njezinom carstvu zaorila Vila Velebita.

Velika fešta se nastavila uz pjesmu, glazbu i ples kod živulje gdje je za sve sudionike i goste bio osiguran grah, kotlić i hladno Velebitsko pivo. Ovo su događanja koja bude nadu: Bog je stvorio prirodu, a na svima nama je da Mu na tom budemo zahvalni. Neka ovakvih događanja bude što više jer lokacija ima samo se treba narod pokrenuti.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije