1.9 C
Zagreb
4.3 C
Zürich
3.6 C
New York
21.9 C
Buenos Aires
18.6 C
Melbourne
Petak, 8 prosinca 2023

“Arhiv Hrvata u Makedoniji” promoviran u Tetovu

“Arhiv Hrvata u Makedoniji” je digitalna platforma putem koje se provodi digitalizacija i sistematizacija najznačajnijih djela, autora, ličnosti i događaja koji potvrđuju postojanje i uspjehe Hrvata na području makedonske države, ali i ističu povijesne suradnje i povezanost obaju naroda.

Uz misao Antuna Gustava Matoša, “samo barbarin može ismijavati povijest”, u petak, 8. srpnja 2022.g. u Tetovu je Makedonsko-hrvatsko društvo (MHD) promoviralo digitalnu platformu “Arhiv Hrvata u Makedoniji” koja pokriva oko 80 imena istaknutih Hrvata: sveučilišnih profesora, arhitekata, umjetnika, ekonomista, pravnika, sportaša, glumaca, ali i digitalizirane fotografije, umjetničke slike i druga arhivska građa.

Prisutnima se obratio predsjednik MHD-a Nediljko Romac koji se osvrnuo na rezultate MHD-a u proteklih 20 godina. Prve dodire makedonskog i hrvatskog naroda objasnio je povjesničar Ljubiša Marković, počevši od 9. stoljeća. Književnica Slavica Dabevska Kirovska govorila je o umjetničkoj i povijesnoj vrijednosti epohalnih djela “Zbornik braće Miladinov” i “Beli Mugri” objavljenih u Hrvatskoj. Simona Koprivnjak govorila je o 10 profesora – doajena na Medicinskom fakultetu u Skoplju.

Sljedeća tema koja će biti detaljnije istražena posvećena je dolasku Hrvata u Tetovo preko tvornice “Teteks”, za što se očekuje i publikacija. U prilogu Arhiva nalaze se digitalizirane razglednice poslane iz Makedonije (u hrvatske gradove), od kojih je najstarija iz 1914. godine, umjetničke slike Tomislava Krizmana, skice iz tetovske tvornice “Teteks” iz 1950. godine (arh. Đuro Ancel), fotografije s osnivanja MHD-a 1993., proglašenje Stjepana Mesića počasnim građaninom Tetova itd.

“Arhiv Hrvata u Makedoniji” je digitalna platforma putem koje se provodi digitalizacija i sistematizacija najznačajnijih djela, autora, ličnosti i događaja koji potvrđuju postojanje i uspjehe Hrvata na području makedonske države, ali i ističu povijesne suradnje i povezanost obaju naroda. Cilj ove digitalne platforme je prikazati povijesne činjenice, kontakte i događaje na jednostavan, pristupačan i vizualan način.

Najveća prednost “Arhiva Hrvata u Makedoniji” kao digitalne platforme je neograničena mogućnost učitavanja tekstualnih sadržaja, fotografija i video materijala, a objavu Arhiva, kao prvi korak u digitalizaciji hrvatske kulturne baštine u RSM, smatra se pozivom za profesionalniji, stručniji i artikuliraniji angažman kada su u pitanju dva naroda.
Ovom platformom postavljaju se novi temelji za buduća istraživanja i upoznavanje kulture Hrvata u Makedoniji, kao i povijesno zapaženih i dojmljivih djela suradnje makedonskog i hrvatskog naroda.

Arhiv Hrvata, zajedno s Croatica.mk dio je projektnih aktivnosti digitalizacije hrvatske kulturne baštine u Makedoniji koje provodi MHD, a financijski ih podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Više: mhd.mk

Marko Vidaček

POVEZANI ČLANCI

Najnovije