32.2 C
Zagreb
17.6 C
Zürich
30 C
New York
27.9 C
Hong Kong
31.1 C
Melbourne
Četvrtak, 18 kolovoza 2022

Predstavljen prvi digitalni popis Hrvata i njihovih potomaka u Argentini

U utorak, 12. srpnja 2022. godine održano je predavanje „O popisu Hrvata u Argentini i njegovim implikacijama”. Organizator događanja bio je Hrvatsko argentinski kulturni centar, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Institutom za migracije i narodnosti. 

U okviru projekta Kultura kao most koji financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dr. sc. Jelena Nadinić, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske za Argentinu, tajnica Argentinsko-hrvatske industrijske i trgovinske komore te članica upravnog odbora Udruge hrvatski Jadran iz Buenos Airesa predstavila je popis koji je proveden sa ciljem stvoriti nove mogućnosti u povezivanja i umrežavanju Hrvata u Argentini u kulturnom, gospodarskom i društvenom djelovanju. Uz nju, predstavljanje prvog digitalnog popias Hrvata i njihovih potomaka u Argentini koji se provodio od 30. lipnja 2020. do 15. lipnja 2022. godine upotpunili su povratnici – useljenici Paula Gadže, Nadir Ivanović i Soledad Rusoci.

Predstavljanju popisa kojeg su provodili uz suradnju mnogih sunarodnjaka Cristian Šprljan, Iva Vidić i Jelena Nadinić nazočili su najvećim dijelom Hrvati iz Južne Amerike i nekoliko simpatizera. Metodologija popisa imala je četrdeset općih i posebnih pitanja a u provođenju su korištene sve komunikacijske mreže. Ponosno je istaknuto da ja projekt ujedinio sve hrvatske zajednice u Argentini te da su u pozivu popisivanja sudjelovali mnogi istaknuti Hrvati u Argentini. Zadane ciljeve su ostvarili, uzimajući u obzir da ja popisivanje bilo na dobrovoljnoj bazi, popis je registrirao 18’041 sudionika.

U popisivanju je uočen loš odaziv mladih, istaknuto da je 97% ispitanika rođeno u Argentini te da je njihova prosječna dob bila 42 godine. Mladi u dobi od 14. do 42. godine, njih 6.800 su posebno anketirani u razdoblju od 23. do 29 ožujka 2022. g. Rezultati su pokazali da veliki broj potomaka, čak njih 67% ne zna hrvatski jezik jer nedostaju mogućnosti za učenje.

Iz popisa proizlazi potreba za više projekata s potomcima Hrvata u Argentini. Iako je veliki dio njih izuzetno aktivan u hrvatskim zajednicama i udrugama, hrvatsko državljanstvo mnogi nemaju. Zaključak popisa jasno ukazuje da je od izuzetne važnosti u budućnosti promicati pripadnost hrvatskom narodu.

Imajući u vidu da je ovo prvi projekt koji je obuhvatio Hrvate i njihove potomke u jednoj zemlji, rezultatima bi se trebali u domovini pozabaviti nadležni za Hrvate izvan RH. Mogao bi ovo biti i projekt koji bi se, zajedno sa članovima Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH mogao provesti i u drugim zemljama. Inače će se i dalje samo procjenjivati i nagađati koliko ima iseljenih Hrvata diljem svijeta a točne podatke nikada nećemo imati.

 

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije