32.2 C
Zagreb
17.6 C
Zürich
30 C
New York
27.9 C
Hong Kong
31.1 C
Melbourne
Četvrtak, 18 kolovoza 2022

Otvoren Pelješki most

Nakon više od 300 godina neće se morati prelaziti teritorij druge države da bi se stiglo na jug Hrvatske! Ovo je zasigurno jedan od najvećih događaja u povijesti Hrvatske

Na odmorištu Komarna 26. srpnja 2022. održana je, uz nazočnost državnoga vrha, ministara, saborskih zastupnika, drugih uzvanika i brojnih građana veličanstvena svečanost otvorenja Pelješkog mosta kojim je spojen jug Hrvatske s ostatkom države.

Nazočnima su se na svečanosti otvorenja Pelješkog mosta obratili predsjednik Vlade Andrej Plenković, video porukom kineski premijer Li Keqiang, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Nakon govora državnog vrha uslijedila je “Himna slobodi”, a u finalu njezinog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili “Nevera” s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Najviši dužnosnici nakon toga su otišli do početka mosta koji je potom blagoslovio biskup Dubrovačke biskupije Roko Glasnović. Na kraju su u Komarni dočekali motocikliste braniteljskih postrojbi te prve automobile s Brijeste.

Branitelji prvi prošli mostom

U sklopu ceremonije otvaranja mosta, četrdesetak veterana I. i IV. gardijske brigade te 163. brigade iz dubrovačkog područja provezli su se motociklima Pelješkim mostom iz Brijeste na Pelješcu u Komarnu.

Predsjednik Vlade kazao je da je ispravno i korektno da su mostom prvi prošli hrvatski branitelji, ljudi koji su oslobađali Hrvatsku i koji su dali nemjerljiv doprinos slobodi, demokraciji, državi i neovisnosti.

Redovan promet mostom počeo se odvijati nakon ponoći. Kako prenosi HRT do podne je Pelješkim mostom prošlo oko 4.000 vozila.

HRT/MD – Foto: Hrvatske ceste

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije