4 C
Zagreb
3.6 C
Zürich
-1.9 C
New York
19.2 C
Hong Kong
20.6 C
Melbourne
Nedjelja, 5 veljače 2023
spot_img

Blagdan Velike Gospe na otoku Mljetu

Mljet je dostojanstveno i tradicionalno proslavio 15. kolovoza 2022. godine blagdan Velike Gospe. Uz mnoga slavlja diljem otoka održana je fešta u Koritima  pod nazivom “Skriveni mljetski kantuni”

Svečanost je počela jutarnjom misom u crkvici svete Marije na brijegu iznad Korita. Mnogi vjernici  iz gornjih mljetskih sela tradicionalno dolaze na misu i mole se za Gospin zagovor..

Poslije mise mještani Korita iznijeli su zdravicu,  tradicionalnu mljetsku dobrodošlicu koja se sastoji od slastica, domaćih rakija i likera. Slavlje se nastavilo u večernjim satima u staroj mlinici uz  tradicionalne mljetske delicije, poznate mljetske makarule, ribarski kruh, prikle, razne slastice te uz domaća vina i likere. Pjevalo se i plesalo do kasno u noć, a goste  je zabavljao duo Tarzan&Friend.

Na drugom kraju Mljeta, u Nacionalnom parku misno slavlje se održalo na otočiću Svete Marije u crkvi Gospe od Laga. U luci luci Polače pjevala je klapa Kurenat tradicionalne dalmatinske pjesme u kojima su uživali ne samo mještani već i brojni turisti.

Nada Pritišanac Matulich

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije