6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Bogatim kulturno-umjetničkim programom proslavljena 10. obljetnica KUD-a “Dangubice”

Ostat će subota, 27. kolovoza 2022.g. u Kuterevu i proslava desete obljetnice Kulturno-umjetničkog društva “Dangubice” sigurno zapamćena kao dan kad se u selu pjesma orila kao rijetko kada

Puni optimizma i veselog iščekivanja danima su se u Kutererevu pripremali članovi i simpatizeri za ovaj dan – proslavu uspješnog desetogodišnjeg djelovanja KUD-a Dangubice. Jedino što je moglo narušiti ovaj poseban dan bilo je vrijeme i oblaci koji su taj dan plovili nad Kuterevom.

Proslava je počela svetom misom u crkvi Majke Božje Karmelske koju je služio velečasni Stipe Zeba. Prije misnog slavlja, nakon što je pozdravio vjernike, blagoslovio je barjak KUD-a Dangubice. “Nekada se u crkve dolazilo svake nedjelje, upravo ovako kao što ste i vi danas došli – u nošnjama. Čuvajte ono što su vam u nasljeđe ostavili vaši očevi, djedovi, majke i bake. Ovaj barjak je i za vas i za sve njih,” kazao je te im poželio još mnogo uspješnih godina.

Kao što je to običaj u Kuterevu, poslije mise su pred crkvom Dangubičari zapjevali i odigrali Ličko kolo. Gosti ovog događaja, članovi KUD-a Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca posebno su razveselili svojim spontanim nastupom velečasnog Zebu koji je nekada bio i “njihov” velečasni a on im se u kolu pridružio.

Iako se tijekom svete mise čula grmljavina, kiša je Kuterevo zaobišla i program je počeo prema planu u Popovoj dragi gdje je za tu prigodu postavljena pozornica i bale slame za sjedenje. Stihovima “Na sred sela crkva od kamena, sagrađena u stara vremena…, nazočne koji su pristizali su pozdravile članice Ženske skupine KUD-a Dangubice. A iza njih, poslijepodnevno sunce milovalo je krov njihove, u pjesmi opjevane crkve.

Nakon što je minutom šutnje odana počast preminulim članovima i svim pokojnim braniteljima, počeo je službeni dio kulturnog programa. Toplu dobrodošlicu gostima su uputile svestrane članice KUD-a, Josipa Rončević i Adriana Burić koje su simpatično vodile kroz cjelovečernji program. Posebno su pozdravile nazočne predstavnike kulturno-umjetničkih društava s područja Ličko-senjske županije, polaznike seminara Pjesama i plesova Dinarskog područja i voditelje seminara dr.sc. Joška Ćaletu i prof. Vidoslava Bagura te ostale sudionike proslave: KUD Kraljica Katarina Donji Lapac, Pokladnu Udrugu DEDI Donji Kosinj, KUD Ogranak Seljačke sloge Posavski Bregi, KUD Sv. Ivan Glavosjek Raštane Donje te KUD Graničar Cvitović.

 

Srdačno su pljeskom pozdravljeni gradonačelnik Grada Otočca, Goran Bukovac, ravnateljica GPOU iz Otočca i predstavnica Hrvatskog Sabora Kulture, prof. Nadu Avsec i ostali uzvanici. Riječ je dobio gradonačelnik koji je čestitao na obljetnici a u govoru nije krio svoje zadovoljstvo i ponos uspjesima koje je do sada postigao KUD. “I moji su korijeni kuterevski, pratim vaš rad i čestitam na obljetnici i za sve do sada ostvareno. Čuvajte i dalje naše običaje i nosite glas o Kuterevu i našim običajima. Sretno vam daljnje djelovanje”, kazao je između ostalog gradonačelnik.

Voditeljice su zahvalile donatorima i sponzorima, predstavile KUD Dangubice i pozvale na pozornicu predsjednika Mateja Šporčića kojem su zahvalile na entuzijazmu, upornosti i ljubavi prema selu koja ga prati u njegovom radu. A da Matej više uživa raditi nego držati govore pokazalo se i ovaj put kad je iznenađen došao na pozornicu. U kratkom govoru koji odaje skromnost ovog posebnog, vrijednog mladog čovjeka pozdravio je, zahvalio i svima poželio lijepu i ugodnu večer.

Kulturni program službeno je započeo Ženskom pjevačkom skupinom Dangubica koje su se predstavile napjevima i pjesmama Kutereva i okolice. Slijedio je nastup KUD-a Kraljica Katarina osnovanog 1997. godine u Donjem Lapcu koje gaji kulturne običaje Hrvata Srednje Bosne, okolice Kraljeve Sutjeske. Zaorili su se nakon njih glasovi Muške pjevačke skupine Dangubice koji su pozurnicu prepustili Pokladnoj udruzu “Dedi” koja je nazočne nasmijala prikazivanjem pokladnih običaja Donjeg Kosinja.

KUD Dangubice aktualno je partner u projektu “Prirodna i kulturna dobra kao pokretači mladih i zajednice”, financiranim sredstvima dodijeljenim od Središnjeg državnog ureda za demografiju, mlade i socijalnu politiku koji provodi udruga IPU. Protekla dva mjeseca proveden je u sklopu projekta fotografski natječaj. Predsjednica udruge IPU, Ruža Studer, dopredsjednik Ivica Žuljević i član stručnog žirija Milan Krznarić dodijelili su nagrade najbolje ocijenjenim fotografijama.

Program je nastavljen nastupom Dangubice koji su pjesmom i plesovima sela Kutereva posebno razveselili domaću publiku. Zatim su posavske pjesme i plesove predstavili  članovi KUD-a „Ogranak Seljačke sloge” koji su stigli iz Posavskih Brega. Koliko je kvalitete u djelovanju KUD-a Dangubice proizlazi iz nastupa na ovoj obljetnici; na pozornici su svoje umijeće predstavili mladi članovi Dangubaške sekcije pokazavši da kuterevku ne sviraju samo stari, već i mlađi naraštaji koji čuvaju zvuke dangubice od zaborava. Pjesme i običaje svoga kraja čuvaju od zaborava i članovi KUD-a Sveti Ivan Glavosjek iz Raštana Donjih. Njihov nastup obuhvatio je pivanje u dvoje, samačko pivanje, žensko pripivavanje, muško pivanje pod bas te plesove đikac i stupac.

Do suza su publiku nasmijali članovi Dramske sekcije Dangubica koji su prikazali skeč pod nazivom “Ide tuga, umrla nam druga”. Zadnja točka pripala je KUD-u Graničar iz Cvitovića, jednom od najstarijih društava na području Grada Slunja koji su se predstavili spletom pjesama i plesova svoga kraja.

Nakon završetka kulturnog programa predsjednik Matej Šporčić i gđa Nada Avsec dodijelili su zahvalnice članovima za deset i pet godina članstva, gostima koji su nastupili te plakete počasnim članicama: Anki Burić, Mari Burić, Mariji Piršljin i Mariji Malčić.

Ova obljetnica KUD-a Dangubice, s ljubavlju organizirano i bogatim programom oduševila je sve nazočne. Mnoga društva i u veliki gradovima rijetko se mogu pohvaliti s toliko aktivnih sekcija.

Čestitamo Dangubici na njihovoj obljetnici, želimo da ustraju u radu i dalje ponosno nose glas o svom selu i svojim običajima diljem domovine i šire.

Uz ukusno pripremljenu večeru, piće i kolače vesela zabava uz grupu Alfa iz Slunja trajala je do sitnih sati.

 

Foto: Milan Krznarić, Ivica Žuljević

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije