11.9 C
Zagreb
12.5 C
Zürich
16.2 C
New York
30.3 C
Hong Kong
20.1 C
Melbourne
Petak, 7 listopada 2022

Veliki koncert u Tetovu povodom 20 godina MHD

Pod nazivom “Ispod sunca zlatnoga”, povodom 20 godina od osnutka Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu 9. rujna 2022. godine održan je veliki koncert u Tetovu.

Na koncertu su nastupili: ženska klapa “Figurin” iz Zagreba i KUD “Stjepan Radić” iz Dubrovnika, te trio “Nameless” kao domaćin – iz Tetova. Nazočne su svojim govorima pozdravili: gđa Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora i bivša zastupnica u Europskom parlamentu; gđa Neves Tiganj, veleposlanica Republike Hrvatske i gosp. Nediljko Romac, predsjednik MHD-a.

Robert Veljanovski, voditelj događanja, u svom se govoru prisjetio početaka MHD-a, kao i razvojnog puta udruge. Veljanovski se osvrnuo i na prvi MHD osnovan 1993. u Skopju.
U dvosatnom događanju nazočni su imali priliku uživati u autohtonom klapskom pjevanju i tradicionalnim dalmatinskim plesovima te hitovima suvremene, ali autentične makedonske glazbe.
Događaj su svojim prisustvom uveličali: gosp. Besar Durmiši, predsjednik općinskog vijeća Tetova; gosp. Dimitar Kostadinovski, gradonačelnik općine Jegunovce; gosp. Bujamin Rušiti, predsjednik Vijeća općine Brvenica; gosp. Darijan Sotirovski, ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, zastupnici gđa. Fanica Nikoloska, gosp. Aleksandar Veljanovski, gđa. Maja Moračanin i gđa. Sonja Mirakovska; gđa. Dolores Kašuba Petrov, predsjednica Zajednice Hrvata “Libertas” iz Štipа; predstavnici MPC-a; gđa. Maja Mozara iz HMI, predstavnici hrvatskih udruga i dr.

Na koncertu je izražena zahvalnost veleposlastvu Republike Hrvatske u Skopju, kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstvu kulture Makedonije uz čiju je potporu ova manifestacija i realizirana.
Ovaj događaj bio je tek prva manifestacija u nizu aktivnosti kojima će se obilježiti ova važna obljetnica.

MHD je nedavno objavio prvi online Arhiv Hrvata u Makedoniji, gdje je sistematizirano preko 80 imena Hrvata, a proces zaštite i digitalizacije kulturne baštine nastavit će se iu budućnosti.

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije