4 C
Zagreb
3.6 C
Zürich
0.1 C
New York
18.6 C
Hong Kong
19.3 C
Melbourne
Nedjelja, 5 veljače 2023
spot_img

Dvomjesečni Roko iz Otoka najmlađi sudionik Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni

Vrhunac Vinkovačkih jeseni bio je svečani mimohod u kojem je sudjelovalo preko 2500 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja 

“Neka Svečani mimohod 57. Vinkovačkih jeseni krene!”, kako nalaže red i običaj, pozvao je u ime Grada domaćina vinkovački gradonačelnik na početak najraspjevanije folkloraške povorke u koju se danas, pod vedrim i sunčanim nebom, slilo preko 2500 sudionika, promotora hrvatske folklorne baštine. Raspjevana i razigrana povorka folkloraša, konjanika i zaprega krenula je od tržnice, središtem grada, preko svečane pozornice prema stadionu HNK Cibalia.

“Dragi gosti, drage Vinkovčanke i Vinkovčani, i svi koji nas pratite putem malih ekrana, sve vas pozdravljam iz najljepšega grada na Bosutu, iz grada gdje se kroz Vinkovačke jeseni uvijek slavilo zajedništvo hrvatskog naroda i uvijek znalo prikazati svo ono bogatstvo koje ima hrvatski narod. Uživajte danas u prekrasnim nošnjama i zapregama, u svemu onom što smo kroz sve ove dane pripremili. Hvala vam još jednom na dolasku u Vinkovce i uživajte u 57. Vinkovačkim jesenima”, riječi su dobrodošlice gradonačelnika i predsjednika Organizacijskog odbora Ivana Bosančića.

Rekordnih 69 folklornih skupina, od kojih tridesetak gostujućih, predvodile su nuštarske mažoretkinje i osječki puhački orkestar, a za njima tradicionalno sudionici odjeveni u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske. Uslijedile su Sokolske garde Požege, Županje, Osijeka i Vinkovaca, prema domaćinskoj tradiciji Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica u starogradskim opravama, kandžijaši iz Kruševice te atrakcija ovogodišnje prethodnice – Kuburaši čije su kubure ispaljenim plotunom označile početak Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni.
“Sudionici su stigli iz cijele Republike Hrvatske uključujući domaće županijske KUD-ove, goste iz svih županija, tri folklorne skupine iz susjedne BiH i po jedan KUD iz Rumunjske i Slovenije. Veliki broj ljudi što je uobičajeno za Vinkovačke jeseni”, ocjenjuje koordinator ovogodišnje povorke Ivan Lion.

Prestiž je među folklorašima dobiti pozivnicu za sudjelovanje u mimohodu Jeseni jer on je kruna cjelogodišnjeg rada svakog folklornog društva. A najmlađi i najslađi sudionik danas je bio dvomjesečni Roko iz Otoka kojeg je lijepa baka Katarina odmah po rođenju upisala u KUD Josip Lovretić i povela na njegove prve Vinkovačke jeseni.
A prvi puta, oduševljena i ushićena, uživo na Jesenima bila je Splićanka Jagoda Marendić.
“Predivno! Sve ću Splićane dogodine nagovoriti da dođu. Znala san da je lipo, ali ovako. Preoduševljena. Sve van je predivno. I ovi svit što gleda, čeka, raduje se, oblači, ma predivno nešto!”, komentirala je razdragano.

Od Prevlake do Dunava prošetali su i ove godine nošnje i narodne običaje svoga kraja, pjesmom i plesom proveli nas domovinom. Naposljetku, uslijedila je atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, 50-tak ponosnih lipicanaca, njihovi još ponosniji vlasnici, konjanici i 30-tak svečano urešenih zaprega. Atraktivno, paradno i posebno za doživjeti gotovo 120 kićenih ljepotana kako okupljenom mnoštvu ponosno pokazuje svu gizdavost s patinom nekada teškoga rada, a danas isključivo timarenu ljubavi svojih vlasnika.

I na kraju, kako bolje zaokružiti to sve zajedništvo nego se uhvatiti ruku preko ruku u jedinstveno šokačko kolo folkloraša i gledatelja. Malo tko može se pohvaliti ovakvim raspoloženjem, bogatstvom i raznolikosti narodnog ruva i običaja kakvog s Vinkovačkih jeseni sjedinjena nacionalna hrvatska baština slikom pošalje u svijet.

 

vinkovackejeseni.hr

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije