Naslovnica Hrvatska Dvomjesečni Roko iz Otoka najmlađi sudionik Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni

Dvomjesečni Roko iz Otoka najmlađi sudionik Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni

Vrhunac Vinkovačkih jeseni bio je svečani mimohod u kojem je sudjelovalo preko 2500 sudionika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja 

“Neka Svečani mimohod 57. Vinkovačkih jeseni krene!”, kako nalaže red i običaj, pozvao je u ime Grada domaćina vinkovački gradonačelnik na početak najraspjevanije folkloraške povorke u koju se danas, pod vedrim i sunčanim nebom, slilo preko 2500 sudionika, promotora hrvatske folklorne baštine. Raspjevana i razigrana povorka folkloraša, konjanika i zaprega krenula je od tržnice, središtem grada, preko svečane pozornice prema stadionu HNK Cibalia.

“Dragi gosti, drage Vinkovčanke i Vinkovčani, i svi koji nas pratite putem malih ekrana, sve vas pozdravljam iz najljepšega grada na Bosutu, iz grada gdje se kroz Vinkovačke jeseni uvijek slavilo zajedništvo hrvatskog naroda i uvijek znalo prikazati svo ono bogatstvo koje ima hrvatski narod. Uživajte danas u prekrasnim nošnjama i zapregama, u svemu onom što smo kroz sve ove dane pripremili. Hvala vam još jednom na dolasku u Vinkovce i uživajte u 57. Vinkovačkim jesenima”, riječi su dobrodošlice gradonačelnika i predsjednika Organizacijskog odbora Ivana Bosančića.

Rekordnih 69 folklornih skupina, od kojih tridesetak gostujućih, predvodile su nuštarske mažoretkinje i osječki puhački orkestar, a za njima tradicionalno sudionici odjeveni u narodne nošnje sa zastavama i grbom Vinkovačkih jeseni, Grada Vinkovaca i Republike Hrvatske. Uslijedile su Sokolske garde Požege, Županje, Osijeka i Vinkovaca, prema domaćinskoj tradiciji Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica u starogradskim opravama, kandžijaši iz Kruševice te atrakcija ovogodišnje prethodnice – Kuburaši čije su kubure ispaljenim plotunom označile početak Svečanog mimohoda 57. Vinkovačkih jeseni.
“Sudionici su stigli iz cijele Republike Hrvatske uključujući domaće županijske KUD-ove, goste iz svih županija, tri folklorne skupine iz susjedne BiH i po jedan KUD iz Rumunjske i Slovenije. Veliki broj ljudi što je uobičajeno za Vinkovačke jeseni”, ocjenjuje koordinator ovogodišnje povorke Ivan Lion.

Prestiž je među folklorašima dobiti pozivnicu za sudjelovanje u mimohodu Jeseni jer on je kruna cjelogodišnjeg rada svakog folklornog društva. A najmlađi i najslađi sudionik danas je bio dvomjesečni Roko iz Otoka kojeg je lijepa baka Katarina odmah po rođenju upisala u KUD Josip Lovretić i povela na njegove prve Vinkovačke jeseni.
A prvi puta, oduševljena i ushićena, uživo na Jesenima bila je Splićanka Jagoda Marendić.
“Predivno! Sve ću Splićane dogodine nagovoriti da dođu. Znala san da je lipo, ali ovako. Preoduševljena. Sve van je predivno. I ovi svit što gleda, čeka, raduje se, oblači, ma predivno nešto!”, komentirala je razdragano.

Od Prevlake do Dunava prošetali su i ove godine nošnje i narodne običaje svoga kraja, pjesmom i plesom proveli nas domovinom. Naposljetku, uslijedila je atraktivna slika koja se nestrpljivo iščekuje, 50-tak ponosnih lipicanaca, njihovi još ponosniji vlasnici, konjanici i 30-tak svečano urešenih zaprega. Atraktivno, paradno i posebno za doživjeti gotovo 120 kićenih ljepotana kako okupljenom mnoštvu ponosno pokazuje svu gizdavost s patinom nekada teškoga rada, a danas isključivo timarenu ljubavi svojih vlasnika.

I na kraju, kako bolje zaokružiti to sve zajedništvo nego se uhvatiti ruku preko ruku u jedinstveno šokačko kolo folkloraša i gledatelja. Malo tko može se pohvaliti ovakvim raspoloženjem, bogatstvom i raznolikosti narodnog ruva i običaja kakvog s Vinkovačkih jeseni sjedinjena nacionalna hrvatska baština slikom pošalje u svijet.

 

vinkovackejeseni.hr

Exit mobile version