11.9 C
Zagreb
12.5 C
Zürich
16.2 C
New York
30.3 C
Hong Kong
20.1 C
Melbourne
Petak, 7 listopada 2022

Susret Dubravke Šuice sa Dubrovčanima u New Yorku

U sklopu službenog posjeta NYC-u, tijekom kojeg se sastala s brojnim visokim predstavnicima u UN-u, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica iznimno je toplo primljena od strane članice izvršnog odbora Američko Hrvatskog Kongresa Ane Stražičić Rodriguez (Ane Mljećke) i članova Kluba Dubrovnik NY u restoranu Dubrovnik čiji je vlasnik Dubrovčanin Željko Tomić.

Dubrovčani su sa svojom bivšom gradonačelnicom i njezinim suradnicama iz Brisela razgovarali o nizu različitih tema te dogovarali projekte na kojima se trenutno intenzivno radi. Među prvim projektima koji će biti realizirani je putujuća izložba Kravata utjecajnih Hrvatica i Hrvata iseljeništva koja početkom ljeta 2023. godine kreće upravo iz Dubrovnika s Rochester Institute of Technology Dubrovnik u želji obilaska svih najutjecajnijih svjetskih univerzitata, UN-a i EU. Izložbom se želi promovirati hrvatska kulturna baština – kravata, ali isto tako i hrvatski iseljenici širom svijeta koji su svojim djelovanjem obogatili kvalitetu života u sredinama u koje su imigrirali i na taj način ujedno doprinjeli ugledu Hrvatske u svijetu.

Potpredsjednica EK Dubravka Šuica i njezini domaćini uživali su u specijalitetima restorana Dubrovnik koje je spremio vrsni kuha, Lopuđanin Srećko Žarak, dok se osoblje restorana na čelu s managerom Matijom Žarak pobrinulo da im ništa ne nedostaje.
Riblji specijaliteti, hobotnica na salatu, crni rižot od sipe i riba sa gradela začinjenim djevičanskim maslinovim uljem te crnim i bijelim vinom Tomić s Korčule.

Restoran Dubrovnik koristi sve hrvatske proizvode; od soli, začina, vode i vina – jednom riječju sve od hrane i pića što se uvozi iz Hrvatske. Gošće iz Brisela bile su oduševljene, ne samo dočekom i specijalitetima, nego cijelim ugođajem restorana Dubrovnik, posebno vlasnikom Željkom Tomićem i njegovom obitelji koja pomaže i brine da svi gosti budu zadovoljni i osjećaju se ugodno kao da su kod kuće.

Željko Tomić jedan je od najuspješnijih Hrvata u NY, veliki čovjek, humanist i domoljub -u srcu pravi Lopuđanin, Dubrovčanin i ponosni Hrvat. Pored mnogih djelatnosti ponosan je vlasnik hrvatskog restorana Dubrovnik u NY kojeg je otvorio sa željom promocije hrvatske kuhinje, posebice dalmatinske i dubrovačke.  U njegovom restoranu kuhaju vrhunski hrvatski kuhari po receptima njegove majke Tereze, osoblje koje radi u restoranu većinom je iz Hrvatske. Upravo iz tih razloga taj je restoran postao kultno mjesto okupljanja mnogih Hrvata u NY i mnogih hrvatskih organizacija.

Sam restoran je pravi mali Dubrovnik i Hrvatska u malom u kojem se organiziraju mnoge hrvatske zabave, humanitarne večere, fešte sv. Vlaha, Dan državnosti na kojima Željko nesebično pomaže i uskoči gdje god je potrebno. Također svojim donacijama pomaže i Hrvatski radio u NY – Glas slobodne Hrvatske, Hrvatske škole i zabave u Hrvatskoj zajednici u NY. Pokazao je i svoju humanost u samom početku svjetske covid krize, koja je najprije zahvatila New Rochelle, gdje se i njegov restoran nalazi, donirajući hranu onima koji su bili na prvim linijama;bolnicama, vatrogascima i policiji. Restoran Dubrovnik, poznat kao jedan od najboljih hrvatskih restorana u Americi postao je jako omiljen i među Amerikancima koji uživaju u hrvatskoj kuhinji, ne samo u NY već po cijeloj Americi,

“Uvijek kad sam organizirala fešte koje su bile humanitarne, samostalno ili pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog Kongresa izašao mi je u susret i pomogao mi da naš Fondraizing što bolje uspije s minimalnim cijenama i velikom donacijom. Restoran Dubrovnik je prvi restoran u NY koji je prvi počeo promovirait hrvatsku kuhinju u Americi gdje sam s ponosom imala prvu promociju moje kuharice “U Kominu Ane Mljećke – Tradicionalna kuhinja iz Dubrovačkog kraja!” komentar je Ane Stražičić Rodriguez (Ane Mljećka).

American Croatian Congres

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije