14.4 C
Zagreb
5.4 C
Zürich
9.4 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
19.5 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Promocija knjige “Ćakule, pjesme i nekrolozi”

U Babinom Polju na otoku Mljetu 27.09.2022.g., u prostorijama Doma kulture Zabrježe održana je promocija knjige “Ćakule, pjesme i nekrolozi” mljetskog pjesnika, težaka i ribara Ivana Bambe Čumbelića.

U dvorani koju su ispunili Mljećani i Bambini prijatelji koji su na predstavljanje knjige došli iz Dubrovnika, Splita, Zagreba i daleke Amerike vodila je gosp. Jany Hansal. Iz San Pedra, Californije došao je Bambin veliki prijatelj i donator Niko Hazdovac, predsjednik Libertas Fondation, te profesor dr. Petar Čumbelić, tehnički i stručni savjetnik.

Nazočni su bili i načelnik Općine Mljet, Đivo Market, ravnatelj NP Mljet, Ivo Sršen i mnogi brojni Mljećani koji žive i rade u Dubrovniku. Kako ovih dana HTV iz produkcije emisija pučke i predajne kulture programskog odjela kultura snima dokumentarni film “Ivan Bamba Čumbelić” nazočili su i autori filma Liljana Šišmanović i Davor Borić te stručne suradnice Julija Kaleb i Marija Mrgudić.

Tijekom promocije knjige stizali su mnogi pozivi sa čestitkama te poziv iz Amerike od Ane Stražičić Rodriguez (Ane Mljećke), člana odbora American-Croatian Congress koji ga je posebno obradovao.

“Ćakule, pjesme  i nekrolozi” nije jedina knjiga  koju je napisao ovaj vrsni mljecki pjesnik. Prije tri godine izašla je njegova prva knjiga “Mljet u srcu”. U svojim nekrolozima on piše s ljubavlju o svojim Mljećanima. Nema na Mljetu sela ni zaselka kojeg Bamba nije ovjekovječio. Upoznao je sve ljepote Mljeta, znamenitosti, legende i davnu prošlost a nije mu strana ni filozofsko-moralna predika.

Sve je to napisano starim mljetskim govorom, mljetskim rječnikom s preko tisuću riječi koje se na žalost sve manje koriste, kako je napisao u predgovoru Petar Čumbelić.
Njegove su pouke i poruke pune životne mudrosti, protkane s ljubavi i zanimljive su za čitati. Jednom riječju, pravi je meštar od lapisa, mljetsko pero.

Ivan Bamba Čumbelić rođen je 28. srpnja 1951. u Dubrovniku. Osnovnu školu pohađao je na Mljetu, klasičnu gimnaziju i Pedagošku akademiju u Splitu da bi se vratio na svoj otok u roditeljsku kuću i zaposlio su Mjesnom uredu u Babinom Polju. I prije i poslije mirovine bavi se tradicionalnim težačkim poslovima i ribarenjem ali sve manje. Mnogo vremena provodi pisanjem priča i događaja, izreka, mudrosti, običaja, arhaizma na svojoj FB stranici i to sve starim mljetskim govorom da bi se očuvalo od zaborava.

Mljetski pjesnik Bamba vazda je bio i ostao velikog srca što je pokazao i ovoga puta donirajući Ligi protiv raka KPLM 3000,00 kn od prodaje svoje knjige. Marija Sršen, predsjednica Udruge lige protiv raka na Mljetu zahvalila je što prepoznaje njihov rad i napomenula da je donirao i prihod od njegove prve knjige “Mljet u srcu” te mu poželjela dobro zdravlje i sreću, što mu svi njegovi prijatelji i svi njegovi Mljećani od srca žele.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije