4 C
Zagreb
3.6 C
Zürich
-1.9 C
New York
19.2 C
Hong Kong
20.6 C
Melbourne
Nedjelja, 5 veljače 2023
spot_img

ODRŽAO SE OKRUGLI STOL O IZAZOVIMA POVRATNIKA I USELJENIKA

U prostorijama humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” u Zagrebu, u srijedu, 28. rujna 2022.g. održan je u organizaciji udruge “fra Mladen Hrkać” i partnerstvu s udrugom Iseljenika, povratnika i useljenika okrugli stol na temu “POVRATAK U DOMOVINU – Izazovi povratnika i useljenika pri povratku u Domovinu”.

Koliko je važno iznova i svakodnevno otvarati pitanja izazova i problematike iseljeništva u odnosu s Domovinom najbolje dokazuje prisustvo više od 30 predstavnika različitih institucija i udruženja, među kojima je bio i značajan broja povratnika i useljenika. Jačanje povjerenja i dijaloga s Domovinom je u privatnom i profesionalnom interesu svakog od njih te su u više navrata istaknuli kako treba pokretati što veći broj konkretnih inicijativa s tim ciljem.

Okrugli stol na kojem su u prvom dijelu govorile Ivanka Kunštić – voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, član upravnog odbora udruge IPU, profesorica Duška Rosenberg – Profesor Emerita, Sveučilište u Londonu vodila je Ruža Studer, povratnica i predsjednica udruge Iseljenika, povratnika i useljenika. Istaknule su da se iz godine u godinu ulažu sve konkretniji napori te provode konkretne politike u jačanju i povezivanju iseljeništva s Domovinom što rezultira i sve većim brojem povratnika. U 2021. godini, prema podacima Središnjeg državnog ureda Hrvata izvan RH, zabilježen je rekordan broj povratnika – čak 10.622 osobe, od čega je najveći broj povratnika zabilježen iz Savezne Republike Njemačke.

Smatraju da mediji trebaju imati puno veću ulogu u prezentaciji Domovine kao zemlje prilika i potencijala, jer da u većini slučajeva u prezentaciji Domovine i dalje puno više prostora posvećuju problemima i negativnim primjerima različitih praksi. Prostor za napredak vide i u digitalizaciji podataka s ciljem dostupnosti i bolje vidljivosti informacija koje se odnose na tehnička pitanja kao što su upisi u vrtiće i škole, zapošljavanje, učenje jezika i slična pitanja jer ta pitanja su sastavni dio početničkih koraka osoba koje pokazuju interes za povratkom.

U drugom dijelu sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo što tema suradnje iseljeništva i Domovine dolazi u sve veći fokus jer prostora za unaprjeđenje uvijek ima, iako je evidentno da je suradnja sve konkretnija i bolja iz godine u godinu. Povratnici iz zemalja Južne Amerike su ustvrdili da Hrvatsku vide isključivo kao zemlju prilika pri čemu je normalno da u toj isto zemlji postoje i određeni problemi. No, nijedan problem ne smatraju tako velikim i krucijalnim da bi poželjeli otići natrag. Neki od njih su istaknuli su da diljem svijeta živi tisuće Hrvata koji su veliki stručnjaci u svojim područjima te da bi prema svima njima trebali biti puno otvoreniji kako bi svojim znanjem i iskustvom dodatno ojačali potencijal koji Hrvatska već sad ima.

Nadalje, mnogi sudionici događaja kroz raspravu su istaknuli da se u planiranju i strategiji poticanja useljavanja i povratka treba voditi računa o tome da se perspektive i potrebe razlikuju ovisno o tome iz koje zemlje se planira eventualni dolazak u Hrvatsku, tj. koja je zemlja iseljenja.

Okrugli stol je organizirala humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” zajedno s partnerskom Udrugom iseljenika, povratnika i useljenika u okviru projekta “ZA-JEDNO.HR” koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Tekst: Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać     Foto: Daniel Rodriguez Kargacin

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije