3.3 C
Zagreb
3.7 C
Zürich
0.1 C
New York
18.6 C
Hong Kong
19.3 C
Melbourne
Nedjelja, 5 veljače 2023
spot_img

Predstavljena zbirka pjesama Anđelke Petričević Čenić

U galeriji Vinko Draganja splitskog samostana sv. Dominika predstavljena je zbirka pjesama Utjeha u križu Anđelke Petričević Čenić. 

Promociju su organizirali udruga s. Marija Presvetog Srca i Umjetnička udruga SebastianArt uz pokroviteljstvo Hrvatske iseljeničke lirike New York i Američko-hrvatskog kongresa. O stvaralaštvu i životu Anđelke Petričević Čenić govorile su prof. Branka Buljan, savjetnica za kulturu grada Imotskog i prof. Irja Jerković.

Anđelka je rodom Imoćanka, udata u Trsteno te je preminula u progonstvu u Beču. Stvarala je poeziju bez da su riječi njene duše mogle doprijeti do javnosti te je zadužila i svoju obitelj i hrvatski narod za objavu  i predstavljanje zbirke pjesama. Ispisani stihovi otkrivaju odraze njezine duše i teške povijesne zbilje života u zatvoru zbog istinskog domoljublja, pišući o vjeri, domovini, ljubavi, doživljajima i osjećajima svoga života. Sa suprugom Antunom Anđelka je imala petero djece; sina Josipa, kantautora i počasnog člana bečkog kulturnog miljea, sina Vinka, branitelja na dubrovačkom području, pokojnu kći Katarinu koja je živjela u Nizozemskoj, kći Dolores koja je poduzetnica te sina Tonćija, likovnog umjetnika koji je ujedno napravio ilustracije u knjizi. Skromna i tajanstvena nije zamarala obitelj svojim proživljenim patnjama. Suprug Antun inženjer agronomije imao je uvijek razumjevanja za Anđelkin duhovni put.

Lirsko stvaralaštvo pjesnikinje Anđelke Petričević Čenić predstavili su imotski recitatori Mislava Jonjić magistra prava, Matea Mustapić gimnazijalka, prof. Branka Buljan te dubrovačka književnica Ivana Bačić Serdarović.

Josip Čenić je uz pratnju Mije Miše Bijuklića izveo uglazbljene majčine stihove tako da su prisutni imali potpuni poetsko-glazbeni doživljaj. Anđelkin književni i povijesno društveni doprinos uveličan je Poveljom koju je za tu prigodu dodijelio Američko-hrvatski kongres i Hrvatska iseljenička lirika New York. U ime Američko-hrvatskog kongresa i Hrvatske iseljeničke lirike New York Povelju je obitelji uručila prof. Nada Pupačić, članica izvršnog odbora i utemeljiteljica Hrvatske iseljeničke  lirike New York. Program je završen autorskom pjesmom Josipa Čenića, “Jedna je Hrvatska” koju  su uz Josipa i Miju zapjevali od srca i svi prisutni u prepunoj dvorani Sv. Dominika.

Autor: Nada Pritišanac Matulich

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije