6.2 C
Zagreb
3.3 C
Zürich
18.2 C
New York
15 C
Buenos Aires
23.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Vikend u Lici u sklopu projekta Inicijativa za održiv rast

Na poziv GTF-IOR (Gender Task Forces – Inicijativa za održiv rast) dugogodišnjeg partnera udruge Deša na projektima za izgradnju zajednice i veće uloge žene u njoj, predsjednica udruge, gđa Jany Hansal boravila je protekli vikend u Lici i Gospiću 

Svaki poziv a onda i ponovni susret s Likom razgali mi dušu. Obožavam ovaj kraj Lijepe naše te sve aktivnosti s radošću prihvaćam. Puno se toga događalo tijekom ova četiri dana, zadnjeg vikenda kraja rujna i početka  listopada. Tradicionalni sajam “Jesen u Lici”  bila je prilika da naš domaćin GTF-IOR i njegova predsjednica Mary Ann Rukavina Cipetić organiziraju radionice, okrugle stolove, prezentaciju različitih projekata i pozovu svoje partnere iz cijele Hrvatske kako bi razmijenjivali iskustvo, dijelili znanje i doprinijeli boljoj suradnji u zajednici.

Sudjelovala sam kao jedna od panelista na Okruglom stolu “Uloga žena i inovacija u ruralnom prostoru”. Znamo da je ruralni prostor preko 90 % površine naše zemlje, dok tamo živi samo 5 % stanovništva, situacija u Europi nije bolja i zato su mjere ruralne politike nužne za opstanak sela. Također sam sudjelovala na Skupštini Prvog  klastera žena KOLO kojeg čine društvene poduzetnice iz cijele Hrvatske – od Vukovara do Dubrovnika.

Posebno me oduševila Mary Ann Rukavina Cipetić i njeni projekti. Ona je došla iz SAD-a prije više od 20. godina, radeći za Međunarodne institucije, ali s ciljem kako pomoći ljudima iz njezine stare postojbine.

I tako kad dođete u Gospić naći ćete Centar RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih. Taj projekt potiče nezaposlene mlade u ruralnim područjima. Fokus mu je na Lici, iako  djeluje još u tri županije. Ciljevi projekta su: održiva poljoprivreda, ruralni (agro)turizam, digitalne tehnologije, poduzetništvo, pametna farma, E-tržnica te Crowdsourcing web stranica. Jedna od aktivnosti projekta je i Permakulturni vrt u Perušiću, koji je sa svojim plodovima  izazvao opće oduševljenje kako domaćih ljudi tako i posjetitelja.

Autor: Jany Hansal, udruga DEŠA

POVEZANI ČLANCI

Najnovije