8.5 C
Zagreb
4.7 C
Zürich
7.3 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Drugi međunarodni CRoETnO Festival u Rimu

U organizaciji Hrvatske udruge “Hrvatsko-talijanski Mozaik Rima” pod predsjedništvom Ivane Miline, udruge “Jedna Musica” iz Kruča/Acquaviva Collecroce na čelu s predsjednicom Antonellom D’Antuono te pod pokroviteljstvom  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici, Regije Molize 2. listopada 2022.g. održan je Drugi kulturno-promotivni međunarodni CRoETnO Festival – costumi tradizionali del Mondo.

Ideja za ovaj projekt rođena je mnogobrojnim pozivima udruga iz raznih dijelova Italije za sudjelovanje na manifestacijama predstavljanjem u narodnim nošnjama. Osnovni cilj ovog projekta je prikazivanje tradicije i običaja te očuvanje i promoviranje hrvatske kulturne baštine, odnosno kulturnog identiteta Hrvatske, posebice među mladima.

Međunarodni Festival nošnje, nakita i oglavlja koji je jedinstven po svom konceptu u fokusu je imao materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja folklornog naslijeđa. Na drugom CRoETnO Festivalu nazočnima su se predstavili folklorni ansambli: iz Hrvatske KUD Koledišće, Jezera, Italije (Molise), Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

Središnje događanje bila je revija narodnih nošnji, na kojoj su dodjelene nagrade  za najbolju mušku i žensku narodnu nošnju. Sve nagrade kojima se želi promovirati kultruna baština domovine bili su izvorni hrvatski proizvodi: licitarska srca, Vučedolska golubica, šestinski kišobran, ogrlica i narukvica s pismom glagoljice i baščanska ploča. Na Festivalu nošnji organizirani su štandovi s rukotvorinama i tipičnim specijalitetima svih zemalja sudionika.

Predstavnici hrvatskih institucija u Rimu pozdravili su organizatore te nazočne u publici, posebno folklorna društva – sudionike ovog Festivala iz sedam država a posebno plesače i plesačice iz Ukrajine.

Publici se obratila u ime Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici i veleposlanika g. Jasena Mesića i svoje osobno nazočne pozdravila mr.sc. Iva Pavić. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske zastupala je gđa Zdenka Prkačin, viša stručna savjetnica za iseljeništvo, koja je pozdravila u ime državnog tajnika Zvonka Milasa, dok se u ime Hrvatske matice iseljenikate u ime ravnatelja nazočnima obratio g.  dr.sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja.

Ovoj su manifestaciji također nazočili gđa. Mirjana Vatavuk, voditeljica, Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine Središnjeg Državnog ured za Hrvate izvan RH, Antonella D’Antuono – predstavnica Hrvatske manjine u Moliseu pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, Ivana Milina,predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, diplomati iz raznih Veleposlanstava te veliki broj publike iz zemalja sudionika festivala.

Istaknuli su zadovoljstvo činjenicom da je upravo Hrvatsko-talijanski Mozaik iz Rima okupio folklorne ansamble iz šest država s dva kontinenta, a koje su te večeri pokazale bogatstvo svojih običaja, folklora i enogastronomije. Simpatije publike posebno je osvojila plesno-ritmička točka ukrajinskih djevojčica i blizanki koje sada u Rimu borave u statusu izbjeglica, te simbolično darivanje kruha u znak zahvalnosti.

Večer se nastavila uz druženje i degustaciju enogastronomskih proizvoda iz svih dijelova svijeta.

Osim financijske podrške s hrvatske strane, ovaj šesti CroEtrno podržale su Regija Molise (molišku folklornu grupu), a folklorne ansamble BiH, Ukrajine, Moldavije i Madagaskara podržala je Regija Lazio, MUP TR, Ministarstvo rada i Socijalnih politika TR unutar zajedničkog projekta Integracija stranih državljana koji je sufinanciran i od strane EU i CSV Lazio.

MIC Roma

POVEZANI ČLANCI

Najnovije