Ovogodišnji susret domovinske i iseljene Hrvatske pod nazivom Molizaiko 6. započeo je u petak, 30. rujna u San Felicie dell Molise/Filiću a završio u subotu, 1. listopada 2022.g u Acquaviva Collecroce/Kruču

Program su ove godine obogatili gosti iz Hrvatske – KUD Koledišće iz Jezera koji su uz ples, muziku i pjevanje pokazali bogatstvo hrvatskog folklora. Nakon programa u Filiću organizator im je omogućio obilazak sva četiri mjesta u kojima žive hrvatske jezične manjine. Gosti su mogli pobliže upoznati nekadašnji, ali i današnji život moliških Hrvata.

U subotu, 1. listopada u Acquaviva Collecroce / Kruč, jednom od mjestu u kojima živi jezična manjina moliških Hrvata, na trgu je započeo prvi dio program Molizaika pod nazivom „Poezijom ispod moliškog neba” tijekom kojeg su poezije čitali predsjednik udruge “Na našo”, Giovanni Romagnoli i predsjednica udruge Jedna Musica, Antonellla D’Antuono. Zajedno s publikom prevodili su poeziju napisanu “Na našo” na standarni hrvatski jezik. U jezičnoj igri sudjelovali su znatiželjno i mladi gosti iz Hrvatske, plesači KUD-a Koledište iz Jezera i Ana Kovačević.

IMMOBILIEN MEER UND BERGE

Svi posjetitelji imali su mogućnost sudjelovati u raznim radionicama za djecu i odrasle za koje je bio zainteresiran veliki broj. Kroz organizirane radionice izrada mogli su odabrati između ogrlica i rukotvorina s područja Jezera, izrade čipke na batiče koje je vodila PRO Loco iz Tavenne, te izrade Spare uz Anu Kovačević. Nakon radionica uslijedio je Cooking show “Hrvatsko-moliški ukusi” te potraga za blagom hrvatske baštine za djecu i polaznike Hrvatske nastave.

Publici se obratila u ime VeleposlanstvaVRH u Rimu, u ime veleposlanika Jasena Mesića i svoje osobno nazočne gđa Iva Pavić. U svom govoru istaknula je važnost Molizaika u organizaciji moliških udruga, posebno predsjednice udruge Jedna Muzika, gđe. Antonelle D’Antuono, u koordinaciji s članovima rimske udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik i predsjednicom Ivanom Milinom, postao neizostavni godišnji susret i svjedočanstvo zajedništva za sve Hrvate u Moliseu, Italiji i RH. Posebne pozdrave uputila je gradonačelnicima hrvatskih mjesta i predstavnici Regije Molise, Aidi Romagnolo. U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i državnog tajnika Zvonka Milasa gostima se se obratila gđa. Mirjana Vatavuk, voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine. Hrvatsku maticu iseljenika zastupao je zamjenik ravatelja dr.sc. Ivan Tepeš koji se obratio nazočnima.

Bogat kulturno-umjetnički program koji se odvijao do večernjih sati uključivao je folklorni program i nastup članova KUD-a Koledišće iz Jezera, plesne skupine Mattachini iz Molisea, zajedničku reviju nošnji, te niz radionica za djecu i odrasle. Uz vrhunsku gastronmsku ponudu program je završio nastupima mladih folkloraša iz Italije i Hrvatske. Tradicionalne talijanske plesove predstavila je udruga “Matacchini” i gosti, KUD “Koledišće”.

Predstavnica Regije Molise, Aida Romagnolo pozdrave je uputila gradonačelnicima hrvatskih mjesta i nazočnima te zahvalila udrugama koje su organizacijom omogućile da se projekt ostvari. Dvodnevni susret Molizaiko 6. završio je razgledavanjem hrvatskih mjesta u Molizeu – Felice del Molise – Filića, Acquaviva Collecroce – Kruča i Montemitra – Mundimitra. Uz pratnju vodiča posjetitelji su mogli pobliže upoznati nekadašnji, ali i današnji život moliških Hrvata.

Organizatori su zahvalni na podršci i dobrodošlici svim gradonačelnicima hrvatskih mjesta koji su  ugostili; Francescu Troliu, gradonačelniku iz Acquaviva Collecroce i Corradu Zari, gradonačelniku San Felice del Molise.

U realizaciji projekta sudjelovale su udruge “NA NAŠO”, PRO Loco Tavena, Zaklada Moliški Hrvati, i Udruga Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

MIC Roma