14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
23.2 C
Buenos Aires
29.4 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Hrvatsko-američka sportska kuća slavnih odala priznanje uspješnim hrvatsko-američkim sportašima

U organizaciji Nacione federacije Hrvatsko-američke kulturne zaklade 16. listopada 2022. godine organiziran je uistinu izvanredan događaj u Clevelandu gdje je odano službeno priznanje uspješnim hrvatsko-američkim sportašima.

Hrvatsko američka sportska kuća slavnih održala je svoje inauguracijsko uvođenje u Kuću slavnih Hrvata-Amerikanaca koji su svojim djelovanjem ostavili trag u sportu. Pod pokroviteljstvom Nacionalne federacije Hrvatsko Američke kulturne zaklade Hrvatsko američka sportska kuća slavnih ima sjedište u Washington D.C.

Program je otvorio Vedran Nazor pozdravivši sve prisutne. U ime organizatora Nacionalne federacije Hrvatsko-američke kulturne zaklade prisutne je pozdravio predsjednik Steve Rukavina napomenuvši da je ključni partner u stvaranju Hrvatsko-američke sportske kuće slavnih Hrvatska bratska zajednica u Pittsburghu. Program je vodio Jerome Jurenovich, dugogodišnji CNN-ov sportski novinar.

Inauguracijom su obuhvaćeni sportaši iz šest sportova:

  1. Helen Crlenkovich – ronjenje: Rođena je 1921. godine i postala najbolja nacionalna skakačica u vodu na 3-m odskočnoj dasci i 10-m platformi. Izvela je višestruke skokove koje su u to vrijeme izvodili samo muškarci. Umrla je od raka 1955. u Brbanku u Kaliforniji
  2. Fred Couples – golf: Majka mu je bila hrvatskog porijekla, baka i djed s očeve strane emigrirali su iz Italije. Postao je profesionalac 1980.godine i osvojio 15 PGA Tour pobjeda, Players Championship 1984. i 1996.
  3. John Havlicek – košarka: 1960. godine je bio dio momčadi prvaka države Ohio. Svoju zvjezdanu 16-godišnju NBA karijeru nastavio je s Boston Celticsima. Natjecao se u 8 momčadi NBA prvenstava i bio 13 puta All Star i MVP NBA finala 1974.godine. Umro je 2019. godine.
  4. Mickey Lolich – košarka: Djed i baka, Mijo i Luca Lolich emigrirali su iz Splita. Micky je igrao 16 sezona u Majorsima, većinom za Detroit. Završio je rekordom 217-191 i prosjekom osvojenih trčanja od 3.44. Tijekom svoje karijere odigrao je 195 utakmica i plasirao 41 šut. Trostruki All Star Lolich osvojio je tri utakmice na Svjetskom prvenstvu 1968. godine.
  5. Roger Maris – košarka: Rodom je iz Minnesote, sin prve generacije američkih Hrvata, odrastao u Sjevernoj Dakoti. Probio se u Majors s Clevelandom 1957. godine. Umro je od raka 1985. godine u 51. godini života.
  6. Kevin McHale – košarka: Nakon izvrsne karijere na Sveučilistu Minnesota, McHale je imao sjajnu trinaest godišnju karijeru u Boston Celticsima. Sa Celticsima je osvojio prvenstvo 1981., 1984. i 1986. U prosjeku je postizao 17.9 poena, 7.3 skoka i 1.7 blokada.
  7. George Mikan – košarka: Porijeklom iz Illinoisa, u prosjeku je bilježio 23.1 poen i 13.1 skok po utakmici za Minneapolis tijekom sedam profesionalnih sezona
  8. Mark Pavelich – hokej: Njegovi djed Mike i baka Annie emigrirali su iz Hrvatske. Pavelich je bio član slavne američke olimpiiske hokejaške reprezentacije 1980.godine koja je porazila Rusiju. Tim je osvojio zlatnu medalju. Pavelich je igrao sedam godina u NHLu. Također je profesionalno igrao u Evropi. Umirovio se 1992., a umro 2021. godine.
  9. Joe Sakic – hokej: Rođen je u Kanadi u obitelji hrvatskih emigranata. Bio je All Star s Colorado Avalancheom i njihov je izvršni potpredsjednik hokejaških operacija. Vodio je Avanche do naslova Stanly Cupa 1996. i 2001. i bio je MVP lige ’01. Natjecao se i na olimpiskim igrama 1998., 2002. i 2006.godine.
  10. Joe Stydahar – football: Rodom iz Pennsylvanije koji je igrao sveučilišni nogomet u Zapadnoj Virginiji. Karijeru je nastavio u Chicago Bearsima. Godine 1939. United Pressga ga je rangirao kao najboljeg napadača lige. Pedesetih godine prošlog stoljeća trenirao je Los Angeles Ramse i Chicago Cardinalse. Stydahar je umro 1977.godine.

Ken Krsolovic, povjesničar baseballa, pisac i bivši trener hrvatske baseball reprezentacije i Steve Rukavina, predsjednik Nacionalne federacije hrvatsko-američke kulturne zaklade dio su ovogodišnjeg upisnog povjerenstva. Ostali članovi su bili Derek Hohn, Jerome Jurenovich, Jim Kresnik, Dino Mattessich, Vedran Nazor, Pete Radovich, Al Saracevic i Tom Steich.

Obitelji sportaša koji su u njihovo ime preuzeli nagrade vrlo emotivno su isticali svoje hrvatske korijene, iznimno ponosni na svoje hrvatsko porijeklo i povezanost s Hrvatskom.

Sponzori ovog iznimnog  eventa su Nacionalna federacija Hrvatsko-američke kulturne zaklade, Hrvatska bratska zajednica, PepsiCo, Croatian Radio Club NY Fund, Inc (NY), Neda Young te brojne obitelji i prijatelji.

Ekskluzivni  izvještaj s ovog nezaboravnog eventa može se poslušati u subotu na valovima Hrvatskog radio kluba NY “Glas slobodne Hrvatske”.

Foto: Petra Pesa

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije