6.2 C
Zagreb
3.3 C
Zürich
18.2 C
New York
15 C
Buenos Aires
23.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

HŠD Ban St. Gallen uskoro obilježava 30. godina djelovanja

Jedna od hrvatskih zajednica u Švicarskoj koja uspješno djeluje je Hrvatsko športsko društvo Ban iz St. Gallena koje uskoro obilježava svoju tridesetu obljetnicu

St. Gallen je jedno od onih mjesta gdje već desetljećima žive mnogobrojni Hrvati. Da bi se, uz sve obveze koje imaju mogli i družiti zaslužni su članovi Hrvatskog športskog društva Ban, osnovanog nemirne 1991 godine, kada je Hrvatska bila u osnivanju i još čekala priznanje od međunarodne zajednice. Društvo je osnovano sa ciljem promoviranja hrvatskog imena i kulture kroz sportske aktivnosti kao i pružanja humanitarne i logističke pomoći domovini. Iste godine iznajmili su i opremili za svoje potrebe i aktivnosti krasne klupske prostorije na Zürcherstrasse 177. u St. Gallenu. Uz njih, prostorije su za različite aktivnosti koristili Hrvatska katolička misija St. Gallen, folkorno društvo i kulturne zajednice u tom gradu. Godine 2001. preselili su u veće i ljepše prostorije u Walenbuchelstrasse 21, s istom namjenom korištenja gdje su se okupljali do 2006 godine.

U to vrijeme HŠD Ban imao je oko 500 aktivnih, pasivnih članova i simpatizera, dok ih danas ima svega 50-ak. Organizirali su mnogo humanitarnih akcija te poslali materijalne i financijske pomoći pojedincima i udrugama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Odlično surađuju sa HKM-om i ostalim klubovima i udrugama na području istočne Švicarske. 

Na samom početku osnivanja, HŠD Ban je imao šahovsku, košarkašku, kuglačku i nogometnu sekciju. Neke su djelovale kratko, neke duže, jedina sekcija koja se održala kroz sve godine je nogometna. Košarkaška sekcija bila je aktivna samo jednu sezonu 1991/1992 i ubrzo, zbog premalog interesa za košarkom prestala s radom. Šahovska sekcija trajala je nekoliko godina ali više na lokalnoj razini kao zabava gostima klupskih prostorija. Kuglački klub KK Ban na čelu s “dugotrajnim” i aktualnim predsjednikom društva, g. Stjepanom Klopotanom ostvarivao je zapažene rezultate u Hrvatskoj kuglačkoj ligi u Švicarskoj. Bili su aktivni sa dvije ekipe, muškom i ženskom od 1991. do 2011. godine. Prestali su sa takmičenjem jer su stariji članovi kluba završili karijere ili se vratili u domovinu a mladi nisu imali interesa za kuglanjem. 

NK Ban je 1991. godine pristupio nogometnom savezu istočne Švicarske (OFV- SFV). U sezoni 1992/1993 su počeli s aktivnim takmičenjem u švicarskoj petoj ligi, da bi zatim u sezoni  1996/1997 pod vodstvom njihovog najuspješnijeg trenera, g. Andelka Pandžića “upali” u četvrtu ligu. Tamo su vrlo uspješno igrali dugi niz godina, uz smjenu generacija 2003. godine sve do 2007. godine kada odjavljuju ekipu i istupaju iz lige zbog nedovoljnog broja aktivnih igrača. 

U sezoni 2003/2004 stariji igrači seniori 32+ koji su do tada bili aktivni osnivaju seniorsku  ekipu i nastavljaju s takmičenjem u seniorskoj regionalnoj ligi istočne Švicarske gdje se i sada nalaze. 

Od samog svog osnutka NK Ban surađuje sa hrvatskim klubovima i udrugama u istočnoj i  središnjoj Švicarskoj i susjednom Njemackoj. Vrlo uspješno nastupaju na malonogometnim turnirma koje organiziraju hrvatski klubovi koje su često znali i osvojiti. Uz to, često se i odigravaju međusobne prijateljske utakmice. 

Svake godine u siječnju organiziraju svoj tradicionalni malonometni turnir koji bude vrlo  kvalitetan i zabavan. Sljedeće, 2023. godine turnir će se održati 25-ti put po redu.

Cillj nogometaša Bana je da svojim sportskim i kulturnim ponašanjem na terenu i izvan terena predstave domaćinima i protivničkim ekipama sebe, narod i zemlju iz koje dolaze, a to im stvarno dobro i uspjeva. Imaju izvrsnu suradnju sa tijelima saveza i grada kao i klubovima u gradu St.Gallenu, posebno sa FC Winkelnom SG

Drugi, ali i primarni cilj NK Ban-a je opstanak samog društva i kluba jer su ostali na samo jednoj seniorskoj ekipi čiji su glavni članovi već u dubokim veteranskim godinama. Svakako se treba poraditi na tome da vrate svoju djecu koja su se dobro integrirala u Švicarskoj i igraju za domaće klubove u svoj matični klub, jer bez podmlatka nema ni opstanka. Bez mladih bi Ban na svome konju mogao odjahati u zaborav.

Zahvaljujući vrijednim članovima Hrvatskog športskog društva Ban u St. Gallenu su se, uz sportske aktivnosti održale mnoge izložbe, tribine i zabave a prostorije koje od 1. travnja 2017. g. koriste su isto tako bile jedno od mjesta na kojima prikupljala materijalna i financijska pomoć za potresom pogođenu Banovinu.

S veseljem HŠD Ban najavljuje zabavu kojom će obilježiti trideset godina uspješnog djelovanja. Zabava će se održati u klupskoj dvorani na adresi Letzistrasse 3, 9015 St. Gallen 12. studenoga 2022. g., s početkom u 20:00 sati.

Uz tamburaški sastav Slavonske Lole zagarantirana je dobra zabava.

Čestitamo aktivnim i vrijednim članovima HŠD Ban i želimo da mladi krenu njihovim stopama!

Galerija:

HŠD Ban / Moja Domovina

POVEZANI ČLANCI

Najnovije