4.3 C
Zagreb
4.8 C
Zürich
-10.5 C
New York
17.5 C
Hong Kong
15.8 C
Melbourne
Subota, 4 veljače 2023
spot_img

Posjetite mistični Perušić

Jesen je idealna prilika za uživanje u čarima Like, u prekrasnoj prirodi koju je jesen obojila divnim, šarenim lišćem 

Putovanje do Perušića započeli smo u Gospiću, a odlučili smo se na putovanje županijskom cestom 5154, koja prolazi preko Smiljana i Klanca. Dah nam je oduzelo mjesto Kaluđerovac smještenog neposredno prije Perušića, kroz koje prolazi tok rijeke Like, ponornice koja izvire pod Vaganskim vrhom na Velebitu. Njezine pritoke su: Glamočnica, Jadova, Novčica i Otešica koje se u gospićkom kraju spominju više nego sama rijeka Lika. Dio kanjona rijeke Like pod upravljanjem je Pećinskog parka Grabovača do kojeg smo stigli nakon obilaska rijeke.

Okružen predivnom prirodom, park nudi niz doživljaja čuvajući prirodnu baštinu. U sklopu parka nalazi se jedna od najstarijih turističkih špilja u Hrvatskoj, Samograd u kojoj se nalaze najstarije naslage iz razdoblja krede koje je trajalo od 144 do 66 milijuna godina. Ako se planira obilazak, preporučuje se dobro obući jer temperatura u špilji iznosi 8°C. Budući da smo stigli u popodnevnim satima, a u Samograd se može ući samo organizirano, zakasnili smo jer zadnja tura po zimskom vremenu ide u 15,30 sati.

Ali, iako nismo imali priliku vidjeti Samograd, prošetali smo poučnim stazama i uživali u pogledu na Perušić s vidikovca. Perušić su 1487. godine osvojila braća Dominik i Gašpar Perušić, plemićka obitelj po kojoj mjesto dobiva ime. Na uzvisini pokraj mjesta su u 16. stoljeću izgradili utvrdu na tri kata opasanu debelim suhozidom, čiji se ostatci i danas naziru. Utvrda je kroz povijest imala različite nazive Perušićki stari grad ili Gradina, a u narodu se najčešće naziva Turska kula. Pokraj kule sagrađena je u 17. stoljeću sakramentalna građevina koja je kroz povijest bila crkva, ali i turska džamija. I danas je jedan od najljepših i najvrjednijih sakralnih objekta na području Like. Sudeći po nekim elementima koji su do danas sačuvani, kao npr. vrata i navraće, radi se o srednjovjekovnoj crkvi koja je bila nakon 1527. preuređena u tursku džamiju, a nakon oslobođenja od Turaka dobila je ponovno svoju prvotnu namjenu. Crkva je podignuta na čast sv. Križa, kao simbol pobjede križa nad polumjesecom.

Da, to je Perušić; ravna polja, livade, rijeka, ovce na ispaši, uske ceste, mistični objekti, mir i tišina. Bez obzira jeste li došli na duže ili na kratko, ovo će vas mjesto sa svojom okolicom ugodno iznenaditi. Toplo se preporučuje kao inspirativno putovanje s kojeg će te otići puni pozitivne energije.

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije