6.5 C
Zagreb
1.8 C
Zürich
10.5 C
New York
12.1 C
Buenos Aires
16.1 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

Najava – Klapska noć u Stuttgartu

Svojih deset godina djelovanja klapa Filiae Croatiae – Kćeri Hrvatske proslavit će na Klapskoj noći 12. studenoga 2022. s drugim klapama i posebnim gostom – Anđelom Zelić.

Kao mnoge hrvatske udruge i zajednice diljem svijeta, tijekom dvije protekle godine svoje aktivnosti i koncerte morale su odgađati članice Klape Filiae Croatiae iz Stuttgarta. S veseljem najavljuju treću Klapsku noć kojom će obilježiti deset godina svog uspješnog djelovanja.

Klapska noć u Stuttgartu održat će se 12. studenoga 2022. g u “Altes Schloss”, Stuttgart. Uz klapu Filiae Croatiae u programu će nastupiti: klapa Ćakulone, klapa Carmen, klapa Stine i klapa Croatia. Večer će svojim nastupom uveličati Anđela Zelić s kojom je klapa ove godine snimila pjesmu i spot “Ne zamiri”. Na ovogodišnjem Marko Polo festivalu u Korčuli pjesma “Ne zamiri” koju je uglazbio Alen Nižetić a tekst potpisuju Alen Nižetić i Pjero Mirić osvojila je drugu nagradu publike.

Kroz program će voditi Edita Lučić Jelić te Alen Saček.

Ulaznice se mogu kupiti na ovoj poveznici: Landesmuseum

O klapi

Ženska klapa „Filiae Croatiae” (“Kćeri Hrvatske”) iz Stuttgarta djeluje od 2010. godine. Nastala je od članica zbora mladih Hrvatske katoličke misije Stuttgart, kojeg je vodila časna sestra Nevenka Tadić. Danas broji 13 članica na čelu s voditeljicom Marijom Thiel. Članice klape dolaze iz raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine a vežu ih dugogodišnje zajedničko pjevanje i ljubav prema klapskoj pjesmi. Osim tradicionalnih dalmatinskih pjesama izvode i obrade popularnih hrvatskih pjesama te liturgijske, za klapsko izvođenje, prilagođene pjesme – uglavnom a cappella.

Cilj klape je njegovanje dalmatinskog glazbenog izričaja i promicanje hrvatske kulturne baštine van domovine. Pored aktivnog sudjelovanja u životu zajednice, klapa je zabilježila brojne nastupe u Stuttgartu, diljem Njemačke i u domovini. Redovito nastupa na hrvatskim manifestacijama i zabavama te internacionalnim susretima.

Prigodom 60. obljetnice osnutka Hrvatske katoličke misije u Stuttgartu 2018. godine objavljene su dvije pjesme klape: “Lipa moja zemljo”, (autor teksta fra Zvonko Tolić) i “Ovdje smo Bože” (autorica teksta S. Marija od Presvetog Srca – Anka Petričević). Obje pjesme je uglazbio i aranžirao poznati maestro Joško Ćaleta, s kojim klapa redovito održava glazbene radionice.

U rujnu 2019.g. klapa je sudjelovala na 2. susretu Hrvatskih klapa u Njemačkoj u Münchenu dok je 2019. i 2021. godine organizirala Klapske večeri u Stuttgartu.

Pored obiteljskih i profesionalnih obveza članice se sastaju redovito na probama i raduju novim glazbenim izazovima.

Foto: Screenshot FB Klapa Filiae Croatiae

POVEZANI ČLANCI

Najnovije