12.5 C
Zagreb
8.4 C
Zürich
16.2 C
New York
8.7 C
Buenos Aires
24.9 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

Pravo na kulturu predstavljeno kroz hrvatsku kulturnu baštinu, najavljena i “CRO Academy”

TETOVO – Hrvatski forum (HF) proteklog je vikenda (5./6.11.2022.) u Tetovu organizirao prvo u nizu događanja pod nazivom “Izvorno hrvatsko: tradicija, inovacija, mladi!” koje se fokusiralo na pravo na kulturu predstavljeno kroz hrvatsku kulturnu baštinu i popis UNESCO-a.

“Tko ima pravo na kulturu”, “što je kultura”, “što je kulturna baština” nekoliko je pitanja o kojima se raspravljalo na događaju koji je ovog vikenda organizirao Hrvatski forum, uz nazočnost članova HF-a i studenata hrvatskog obrazovanja i suradnika.

Tijekom cijelog događanja predstavljeno je 28 kulturnih dobara Hrvatske koja se nalaze na UNESCO-vom popisu te su objašnjeni osnovni pojmovi vezani uz pravo na kulturu. Događaj je moderirao glavni tajnik HF-a Marko Vidaček.

Svrha ovog prvog događaja u nizu aktivnosti bila je upoznavanje tima HF-a s ovom materijom, a u smjeru većeg intenziviranja aktivnosti HF-a. Na događaju je najavljena prva akademija mladih HF “CRO Academy” koja će se održati ovaj mjesec na Šar planini, a na kojoj će sudjelovati oko 25 mladih iz cijele zemlje.

Manifestacije pod nazivom “Izvorno hrvatsko: tradicija, inovacija, mladi” financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sljedeća događanja bit će posvećena hrvatskim nobelovcima i izumima, gradu Šibeniku i Dubrovačkoj Republici

HF

POVEZANI ČLANCI

Najnovije