16.8 C
Zagreb
14.5 C
Zürich
16.6 C
New York
12.8 C
Buenos Aires
24.4 C
Melbourne
Utorak, 21 svibnja 2024
spot_img

Prva dječja Mini olimpijada starih igara u Rimu

U organizaciji udruge „Jedna Musica” iz Kruča/Acquaviva Collecroce na čelu s predsjednicom Antonelle D’Antuono i udruge „Hrvatsko-talijanski Mozaik” iz Rima pod predsjedništvom Ivane Miline, te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici, ova Mini olimpijada održala se 6. studenog 2022.g. u Rimu.

Uz učenike hrvatske nastave u Rimu i Moliseu, na igrama su sudjelovali i učenici-predstavnici zajednica iz Ukrajine, Madagaskara i Italije. Djeca su odmjerili snage u pet različitih starih igara, što je izazvalo oduševljenje. Od starih igara izabrane su sljedeće; skakanje u vrećama, potezanje konopa, preskakanje konopa, nošenje loptica na žlici i nošenje košara na glavi. Uz natjecateljski duh, djeca su se odlično zabavila i dobila priliku upoznati vršnjake.

Sadržaja nije nedostajalo ni za ostale posjetitelje jer su oni najmanji imali igraonicu starih igara. Sva djeca dobili su narukvicu i diplome za sudjelovanje. Slijedili su prigodni govori predsjednice udruge Jedna musika, Antonelle D’Antuono koja je pozdravila sve prisutne, ispred Veleposlanstva RH u Rimu. U ime veleposlanika Jasena Mesića i svoje osobno ime publici se obratila Iva Pavić koja je pozdravila sve nazočne i proglasila pobjednika. Vođeni geslom “Važno je sudjelovati, a ne pobijediti” organizatori su sudionicima podijelili pehare, medalje i majice uz zvukove nacionalnih himni. Prvo mjesto pripalo je hrvatskoj ekipi, drugo madagaskarskoj, treće ukrajinskoj a četvrto talijijanskoj.

Završne riječi pripale su voditeljici igara potpredsjednici udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, Zrinki Bačić. “Nakon duge dvije pandemijske godine djeca su dobili priliku opet osnažiti zajedništvo, ljubav prema domovini, sportski duh te steći lijepe uspomene. Zahvaljujemo svim zajednicama na odazivu i na želji da dodatno ojačamo suradnju između hrvatske, madagaskarske, ukrajinske i talijanske zajednice. Radosno iščekujemo sljedeću priliku za ponovni (sportski) susret,” kazala je Bačić.

Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim je kao šećer na kraju razveselila goste, posebice one najmanje, palačinkama s Nutellom i marmeladom od šipka.
Nakon sportskoga dijela, roditelji i učenici uživali su u talijanskim specijalitetima, glazbi i plesu. Druženje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati.
Organizatori zahvaljuju pokroviteljima projekta: Središnjem Državnom uredu za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvu RH u Talijanskoj Republici.

MIC

POVEZANI ČLANCI

Najnovije