14.8 C
Zagreb
5.9 C
Zürich
9.9 C
New York
19.5 C
Buenos Aires
24 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Tonka Mršić, Zemlja vukova – intervju

Razgovarali smo s glumicom Tonkom Mršić koja niže nagrade i gostovanja s monodramom “Zemlja vukova”

Tonku Mršić i monodramu “Zemlja vukova” publika će moći gledati 3. prosinca 2022. godine u 20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir

Toliko predivnog krajolika i susretljivih ljudi, toliko različite povijesti, toliko borbe na ličkim prostranstvima, a tako malo književnih djela o mističnoj, prirodno i tradicionalno bogatoj Lici. 

Gdje god bili, Ličane krasi njihov identitet, zbog kojeg se nikad ne odriču Like i uvijek joj se vrate, barem u književnosti. U novije doba Lika je dobila suvremeni ženski glas, monodramu “Zemlja vukova”. 

Kako je izgledao glumački put i što možemo očekivati u predstavi, otkrila nam je glumica Tonka Mršić

MD: Nedavno si dobila nagradu za Zemlju vukova na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru. Što za tebe znači nagrada? Zašto monodrama Zemlja vukova?  

Nagrada u Zaječaru ima posebno značenje. Prvo, toliko su me prihvatili u tom gradu, ugostili i podržali. Drugo, bilo je apsolutno prekrasnih predstava. Stvarno mi je čast da je baš Zemlja vukova ta koja je osvojila nagradu. Nagradu držim kod mame u dnevnom boravku i zezali smo se, kako ja ne znam ćirilicu te zapravo ni ne znam što piše al‘ bitno da je nagrada (kroz smijeh).

Nekako mi se činilo da u Lici fali ženski glas. Htjela sam prikazati naš život, život jedne obične žene u Lici. Na kraju da tri ženska lika različitih stadija života i svaki lik na svoj način dopre do publike što mi čini posebno zadovoljstvo. 

MD: Koliko te je kao umjetnicu obilježilo odrastanje u Lici? 

Mnogo. Lika me u potpunosti formirala. Vjerujem da je sva moja mašta proizašla iz igranja u djetinjstvu. Mi imamo taj blagoslov da imamo čisti zrak i da smo na kraju krajeva sigurno mjesto. Igrala bih se u dvorištu po cijele dane. U tom dvorištu smišljali smo i likove, glumili razne životinje itd. Zapravo smo nesvjesno imali male glumačke vježbe.  

MD: Kada si odlučila svoju želju zamijeniti odlukom da postaneš glumica? 

Ne bih znala. Htjela sam biti svašta. Zanimala me teologija, antropologija i forenzika. Onda sam upisala telematiku i otišla na prijamni za glumu ni ne nadajući se da ću proći. Eto valjda se život nekad potrudi da se putevi slože. 

MD: Nakon što ste završili studij i dali svoj obol Lici, koliko Vam Lika sada znači? 

Sada kad živim u Zagrebu, a prije toga sam studirala u Rijeci imam veliku nostalgiju. Nju najviše osjetim u govoru, gdje iako sam školovana glumica kad osjetim da mi fali doma počnem pričati ličkim naglaskom. Tada znam da je vrijeme da odem u Gospić, udahnem zrak, zapalim vatru, vidim prijatelje i prošetam po šumi. 

 MD: Možemo li u budućnosti očekivati nove autorske projekte? 

Nemam neki određeni plan. Pišem nove dramske tekstove, naravno sve redom smještene u Lici. Zemljom vukova sam otkrila da mi je pisanje još jedna velika strast. Voljela bih se okušati u filmskom i televizijskom svijetu te bi voljela da Zemlja vukova igra i dalje. Jednostavno bih voljela da sve što mi život pruži prigrlim. 

MD: Za manje od mjesec dana nastupaš po prvi put u Zagrebu sa Zemljom Vukova. Koliko ti to znači? 

Jako puno. Nisam bila toliko uzbuđena još od igranja u Gospiću prije dvije godine. Zagreb je naš glavni grad i igranje predstave tu za mene predstavlja svojevrsni ulazak u umjetnički život. Predstava je igrala po skoro svim gradovima bivše države, a evo sad je došao red na naš glavni grad. U Hrvatskoj igrala je u Gospiću, Rijeci, Grožnjanu, Brijunima, Puli i Crikvenici. Nadam se da ću se razvijati i dalje i obići većinu gradova Lijepe naše. Ovim putem ću iskoristiti priliku, da voditelji kulturnih centara ugoste Zemlju Vukova i slobodno se jave na mail: tonka.mrsic01@yahoo.com 

Pozivamo Vas da dođete 3. prosinca 2022. g. u Centar za kulturu i informacije Maksimir pogledati monodramu Zemlja vukova koja je prožeta autobiografskim elementima i narodnim pjesmama Like. Predstava se bavi društvenim pravilima Like, a isto tako se može poistovjetiti s bilo kojom drugom malom zajednicom. Tekst potpisuju Tonka Mršić i Gala Nikolić, a monodrama žanrovski spada pod crnu komediju s elementima apsurda. Predstavu je režirala Gala Nikolić, a izvodi je Tonka Mršić.  

Svoje mjesto možete rezervirati na mail: prodaja@cki-m.com, a ulaznice po cijeni od 40,00 kuna možete kupiti na blagajni Centra sat vremena prije početka predstave. 

Foto: Miranda Legović

POVEZANI ČLANCI

Najnovije