3.7 C
Zagreb
5.8 C
Zürich
4.7 C
New York
23.9 C
Hong Kong
23.8 C
Melbourne
Srijeda, 30 studenoga 2022

Etnografsko blago iz Bosne i Hercegovine u Zagrebu

Otvorena izložba „Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni – reprezentativna nematerijalna kulturna baština” u galeriji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu

„Ova  izložba je iznimno važna, ona je zapravo prikaz povijesnog tijeka gdje se na suvremen i moderan način želi  približiti generacijama koje dolaze. Moramo znati tko smo, od kuda dolazimo, po čemu se prepoznajemo, ili kako je to naš prijatelj fra Jozo Grbeš, provincijal Franjevačko hercegovačke provincije rekao: tradicija je za zajednicu pamćenje” – ovim riječima je Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske danas otvorio izložbu Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni – reprezentativna nematerijalna kulturna baština u zgradi Hrvatske matice iseljenika.

Izložba je postavljena u organizaciji Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak”  i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, a pod pokroviteljstvom Središnjeg  državnog ureda za Hrvate izvan RH i Federalnog Ministarstva kulture i sporta BiH.

Autor ove vrijedne izložbe je o. Zvonko Martić, doktor etnologije i kulturne antropologije, donedavni prior Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru, poznat i kao “leteći fratar” i strastveni ljubitelj i čuvar narodnih običaja i tradicije Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Autentičnu notu Izvornog pjevanja izložbi su dali članovi KUD-a “Ognjišta” iz Žepča izvodeći jednoglasno i dvoglasno pjevanje uz šargije i violinu.

Uz izaslanika predsjednika Vlade i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, otvorenje izložbe su svojom nazočnošću uveličali i Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i domaćin izložbe, Mirjana Ana Maria Piskulić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija, Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Cvijeta Grijak iz Gradskog uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, o. Dario Tokić, provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, i mnogi drugi štovatelji i poznavatelji hrvatske kulturne baštine.

Naglašavajući kako je Izvorno pjevanje iznimno važan element nematerijalne kulturne baštine utkan u sastavnice hrvatskog identiteta Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni, otac Martić je kazao kako je ova izložba mali korak prema osvješćivanju javnosti o značaju ovoga fenomena za hrvatski narod te podrška naporima da se on uvrsti na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

“Baštinjenje, očuvanje i predstavljanje nematerijalnog dijela kulturnog naslijeđa predstavlja poseban izazov te je svaka potpora jačanju svijesti o tradiciji i specifičnim vrijednostima nematerijalnog kulturnog nasljeđa dobrodošla.”

Tekst i fotografije: Snježana Radoš

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije