9.4 C
Zagreb
6.7 C
Zürich
5.6 C
New York
14.4 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Hoće li Hrvati ubuduće ići u šoping u Sloveniju?

Društvenim mrežama širi se objava u kojoj se uspoređuju cijene pedeset proizvoda fotografiranih u Lidlu, Brežice, Sloveniji i jednom Lidlu u Zagrebu.

Tako je na primjer Minas mljevena kava od 500g u Sloveniji jefinija čak 2.30€, sir Gouda 500g 1.72€, jaja (10 kom) 0,86€ itd. Od pedeset snimljenih proizvoda samo su tri jeftinija u Hrvatskoj (kruh, šećer i Zdenka sir), dok su svi ostali proizvodi u Hrvatskoj skuplji. Sveukupna razlika na tih 50 proizvoda iznosi oko 22 €. Ako se uzme u obzir da se mnogi proizvodi svakodnevno upotrebljavaju, vjerojatno će mnogi iz pograničnih hrvatskih mjesta, Zagreba a i dalje ići redovito u kupovinu u susjednu Sloveniju.

Znamo da su kupovine u susjedne zemlje gdje je jeftinije uobičajene. Tako na primjer Švicarci subotom isprazne regale u susjednoj Njemačkoj. Znamo i da su mnogi Hrvati do sada kupovali u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ali da će proizvodi u Sloveniji, u kojoj su plaće u prosjeku 500€ iznad Hrvatskih privući kupce iz Hrvatske, s tim zasigurno mnogi nisu računali.

A budući da više nema granica, i više je nego sigurno da će mnogi ubuduće u kupovinu ići u susjednu Sloveniju.

Tabela sa svih 50 proizvoda: reddit  Sve fotografije pojedinačnih proizvoda iz slovenskog i hrvatskog Lidla mogu se vidjeti na stranici: imgur

POVEZANI ČLANCI

Najnovije