6.6 C
Zagreb
3.9 C
Zürich
9.2 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
21 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Kako postati e-Građanin Republike Hrvatske?

Sustav e-Građani je projekt Vlade Republike Hrvatske koji građanima, bez naknade, omogućava modernu, brzu i jednostavnu komunikaciju s javnom upravom. U članku donosimo, vezano uz sustav e-Građani korisne informacije i poveznice.

Putem sustava e-Građani može se na primjer i iz inozemstva prijaviti rođenje svog djeteta, vjenčanje, podnijeti zahtjev za putovnicu, zatražiti i dobiti elektronički zapis o svojim podacima pohranjenima u bazi podataka Državnih matica (e-Rodni list, E-Izvadak iz MR, e-Vjenčani list, e-Zapis iz registra birača…), ishoditi potvrdu o nekažnjavanju, vlasništvu vozila itd…

Sustav e-Građani uspostavljen je u lipnju 2014. godine i sastojao se od tri glavne komponente: Središnjeg državnog portala, Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) i Osobnog korisničkog pretinca.

Korisnici sustava e-Građani, fizičke osobe i poslovni subjekti, dobivaju korisnički pretinac koji omogućava primanje elektroničkih poruka i dokumenata s pravnom snagom od tijela javne vlasti.

Na Globalnom summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, održanom 2015. godine u Mexico Cityju na temu „Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga”, projekt hrvatske Vlade e-Građani osvojio je prvo mjesto u Europi. Republici Hrvatskoj nagrada je dodijeljena za projekt e-Građani, koji građanima omogućava modernu, pojednostavljenu i ubrzanu komunikaciju s javnom upravom te unapređuje transparentnost javnog sektora u pružanju javnih usluga. O dobitniku nagrade su odlučivala 23 stručnjaka iz 19 zemalja i različitih sektora.

2020.g. sustav je koristilo 944.366 građana Republike Hrvatske.

Tko sve može postati e-Građanin?

Portal informacija i e-usluga Republike Hrvatske, mogu koristiti:

  1. svi hrvatski državljani
  2. državljani EU/EEA s boravištem u Hrvatskoj
  3. državljani zemalja izvan EU s boravištem u Hrvatskoj
  4. digitalni nomadi
  5. državljani EU preko čvora za prekograničnu suradnju.
Što je korisnički pretinac i kako ga aktivirati?

Korisnički pretinac, jedna je od usluga portala e-Građani, koja omogućava primanje službenih poruka vezanih za javne usluge, postupke (odnosno njihov tijek) i statuse te njihov pregled, upravljanje i pohranu

Kako se prijaviti na portal e-Građani?

U svakodnevnom životu, služimo se javnim ispravama (npr. osobnom iskaznicom, putovnicom i sl.) kako bismo dokazali svoj identitet. U digitalnom svijetu e-Građana, elektronički identitet dokazujemo vjerodajnicom. 

Saznajte čime se prijavljujete na portal e-Građani

U svrhu prijave na portal e-Građani koristite jedno od ponuđenih sredstava za dokazivanje svog identitita u digitalnom svijetu (vjerodajnica)

Vaša pitanja koja imate šaljite na mail:info@moja-domovina.net

Više informacija: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Izvorgov.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije