16.6 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
17.1 C
New York
10 C
Buenos Aires
26.8 C
Melbourne
Nedjelja, 19 svibnja 2024
spot_img

Viktorija Matin – Ponos Hrvatske

Rijetko kad me neka vijest razveseli kao ova da je Viktorija Matin među onima koji će zasluženo primiti nagradu Ponos Hrvatske.

Žena – majka – lavica opisuje najbolje ženu koja je u deset godina u Vukovaru stvorila mjesto u kojem su mnoga djeca pronašla ono što im država nije stvorila. To je mjesto na kojem se s njima radi, gdje uče, mjesto gdje imaju priliku družiti se s drugom djecom A roditelji imaju mogućnost u tih nekoliko sati posvetiti se sebi i odmoriti od 24-satne brižne njege svog djeteta.

Viktoriju sam upoznala 2016. godine kad sam u sklopu aktivnosti našeg portala i projekta Žena – majka – Hrvatica u Švicarskoj tražila u domovini mjesto na koje bi usmjerili humanitarnu pomoć. I onda sam došla u Vukovar, upoznala tu divnu ženu, upoznala Lea, Vukovarske leptiriće i vidjela u kakvim teškim uvjetima stvaraju posebno mjesto za djecu s poteškoćama u razvoju.

Duboko me dirnula sudbina koja je Viktoriji dala težak životni križ, ali me isto tako zadivila ta žena koja, usprkos svim nedaćama koje su ju u životu susrele nije klonula duhom. Ona stvara a njezina motivacija je Leo. Niti zloćudna bolest nije mogla zaustaviti brižno majčino srce da stvara. Uz podršku svoga tate i nekoliko iskrenih prijatelja, Viktorija je i to savladala. Često sam u Vukovaru uz Vukovarske leptiriće, kao i mnogi drugi koje poznajem, pomognem koliko i kako mogu. Znam da su mnogi dobri ljudi u svoja srca primili Vukovarske leptiriće i da im pomažu, rodila su se kroz te susrete mnoga divna prijateljstva.

Ovih dana na sve strane i veliki mediji poklanjaju pažnju Viktoriji, Leu i Vukovarskim leptirićima. Viktorija Matin je ponos Hrvatske! Ja bih rekla da je ona i više od toga! Viktorija zaslužuje kao i mnogi drugi roditelji koji se 24 sata skrbe za svoju djecu s poteškoćama u razvoju da ima ponekad vikend za sebe. Zaslužuje da može otići u kino, na odmor i napuniti baterije za svakodnevne izazove koje kao samohrana majka ima!

Jer ono što mnogi neće vidjeti kad se dodijeli nagrada i ugase svijetla bit će trenutci koji slijede i dalje – kad mora Lea kupati, kad ga mora nositi iz kreveta u kolica, u automobil…i kad ju nitko neće pitati “Možeš li?”.

Imala sam više puta priliku vidjeti Viktorijin očaj kad su se projekti bližili kraju i kad je doslovce morala moliti na sve strane da dođe do sredstava kojima bi mogla dalje financirati sve ono što je potrebno u radu Leptirića. Tužno je da se diljem domovine roditelji i udruge moraju sami pobrinuti da bi njihova djeca dobila priliku družiti se s drugom djecom a njihovi roditelji bar koji sat imali samo za sebe.

Draga Viktorija, čestitam na nagradi koja ide u prave ruke! Neka ti ona bude poticaj da ne poklekneš kad ti ponestane snage, neka sja na posebnom mjestu – onako kako sja sreća u očima Leptirića i u očima njihovih roditelja kad ih doprate do vas!

Svečana dodjela nagrada može se pratiti 4. veljače 2023. u 20:05 na HRT 2.

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije