13.2 C
Zagreb
6.2 C
Zürich
7.5 C
New York
16.5 C
Buenos Aires
18.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

„Croatia Stuttgart“- pola stoljeća sportskog kluba

Nakon uspješne zabave povodom 50. godina postojanja koja se s dvogodišnjim zakašnjenjem zbog pandemijskih okolnosti ipak održala u siječnju, te nakon osvojenog priznanja „Večernjakova domovnica” u kategoriji za najpopularniju sportsku momčad u iseljeništvu u ožujku 2023. godine, poželjeli smo Vam pobliže predstaviti ovaj klub. Za potrebe ovog članka razgovarali smo s njegovim aktualnim predsjednikom – Markom Benakovićem kojem je ovo već drugi mandat na čelu “Croatie Stuttgart”.

Put do uspjeha ovog kluba bio je san koji se dugo gradio. Osnovan je kao „Dinamo Stuttgart” 18.05.1971. godine i tada su u prvu upravu izabrani: Tomica Malenica -predsjednik, Ante Kordić– dopredsjednik, Mirko Vidačković-tajnik, Mirko Pehar – blagajnik, Ante Šimić – prvi trener, Ivica Čuljak – član UO i prvi kapetan momčadi, Nikola Bošković, Blago Korać i Luka Cvitanović kao članovi uprave.

Igrajući u tadašnjoj “Jugoligi” igrači su se na terenu predstavljali u bijelo plavim dresovima i plavim štucnama. 1991.godine Dinamo se spaja sa NK “Zagreb Stuttgart” i od tada nosi ime po kojem je prepoznatljiv sve do danas – “Croatia Stuttgart”.

Godine 2004. osniva se prvo posebno nogometno odjeljenje za mlade – tzv. “omladinski pogon” koje se nažalost ugasilo 2017.godine, ali Benaković optimistično vjeruje u ponovno pokretanje ove sekcije sada kada se planira kupnja nogometnog terena i popratnih objekata. A želja mu je i ponovno okupiti seniorsku ekipu.

Tek 2014. “Croatia” se registrira kao udruga i upisuje u registar udruga grada Stuttgarta. Tim činom klubu su se otvorile dodatne mogućnosti, kao npr. osnivanje novih sekcija. Tako se 2016. pod Croatiom kao „krovnom udrugom” osnovala “Futsal” sekcija, a 2017. pokrenuta je i uspješna košarkaška sekcija poznata pod nazivom “Croatia Hawks”.

Aktualno se “Croatia Stuttgart” sa svojom prvom postavom natječe u okružnoj ligi Stuttgart, dok “Croatia Hawks” sa svojim prvim timom bilježi uspjehe u čitavoj pokrajini Württemberg.

Do danas je kroz “Croatiu Stuttgart” prošlo mnoštvo igrača iz cijele Europe i svijeta, a ništa se od toga ne bi ostvarilo bez potpore sponzora, najčešće malih poduzetnika kojima domoljublje i organizirano okupljanje mladih kroz sport znače više od pokojeg novčića, ali i većeg iznosa u blagajni. Također, “Croatia” je oduvijek uživala i veliku potporu zajednice kao i crkve i konzulata. Benaković iskazuje veliku zahvalnost svima koji su do danas na bilo koji način podržali ovaj klub ili su bili njegovi članovi, a posebno ga vesele zadovoljni osmjesi onih koji su prije više od pedeset godina pokrenuli ovu priču i danas sa zadovoljstvom navrate u klub zbog familijarne atmosfere koja u ovom klubu vlada od početka do danas.

“Drago mi je da imamo nešto za ponuditi našim ljudima, pridobili smo poštovanje ljudi koji ovdje žive i primjećen je i priznat rad svih generacija koje su prošle kroz “Croatiu” do danas.” – ponosno ističe Marko Benaković, predsjednik kluba “Croatia Stuttgart” koji trenutno broji oko 300 članova koji će uskoro imati priliku prvi put zaigrati na vlastitom terenu.

Vidno ugodno iznenađen odazivom i podrškom koju su klubu dali pojedinci, udruge, poduzetnici i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske s velikom zahvalnošću Benaković najavljuje skoro potpisivanje ugovora s gradom Stuttgartom za kupnju nogometnog terena i popratnih objekata koji će, vjeruje, olakšati organizaciju treninga, a samim tim omogućiti i povećanje broja članova kroz nova odjeljenja. “Sredstva za kupnju su prikupljena, međutim, potrebno je još prikupiti sredstva za obnovu kako bi se rad mogao ostvarivati u normalnim uvjetima. Još uvijek nam je potrebna potpora i pozivamo sve ljude dobre volje da nas podrže jer svaka donacija čini razliku.”– kaže Benaković. Ukoliko želite podržati  ovaj klub i saznati više o njihovom projektu, pročitajte članak: “Croatia u svom domu”

POVEZANI ČLANCI

Najnovije