16.1 C
Zagreb
13.4 C
Zürich
22.1 C
New York
13.5 C
Buenos Aires
26.3 C
Melbourne
Nedjelja, 16 lipnja 2024
spot_img

Promocija fotomonografije – Gacka, – čovjek i rijeka

U srijedu 22. ožujka 2023. kada se obilježava i Svjetski dan voda u maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu s početkom u 19:00 sati održat će se promocija fotomonografije “Gacka – čovjek i rijeka”

Krunoslav Rac hrvatski je fotograf divljih životinja, autor, pisac i veliki zaljubljenik u Velebit, a radio je i u časopisu National Geographic Hrvatska. Iako rodom iz Đakova Krunoslav se zbog zaljubljenosti u fotografiju, a potom i u Velebit preselio u Sveti Juraj pored Senja. Jedan je od rijetkih koji se “oči u oči” susreo s divljim životinjama poput medvjeda, risa, vuka pa i muflona, a javnosti je poznat upravo po fotografijama tih divljih životinja.  Nekoliko godina za redom znao je na Velebitu provesti i po šest mjeseci.  Zbog dobrog poznavanja svih Velebitskih putova počeo je raditi i kao vodič po Velebitu jer kako kaže „…u Hrvatskoj je teško živjeti samo od fotografiranja divljih životinja…“.  Uz samu fotografiju fokus njegovog zanimanja je i priroda te njeno očuvanje. Krunoslav je do sada objavio dvije knjige “Velebit – iskustvo i planine” te “Zemlja vuka i vjetra”, a dobitnik je i prestižne nagrade Hrvatskog novinarskog društva “Velebitska degenija” za najbolju fotoreportažu na temu zaštite prirode i okoliša 2021. godine.

Provodeći mnogo vremena u Lici Krunoslav je često boravio i uz Gacku koja ga je fascinirala po mnogočemu zbog čega se i odlučio na izdavanje svoje treće knjige „Gacka – čovjek i rijeka” pod nakladništvom Turističke zajednice Grada Otočca. Atraktivna fotomonografija Gacka – čovjek i rijeka predstavlja regiju Gacku u svoj njezinoj živopisnoj raskoši. Dojmljive fotografije ovog vrsnog fotografa nisu samo oku ugodni dokumentaristički prikaz čovjeka i rijeke, nego je to prije svega umjetnički nadahnuto autentično svjedočanstvo o vremenu i prostoru. Kroz fotografije i tekst otkrivaju se mnoge povijesne činjenice, geografska i druga obilježja te brojne zanimljivosti i posebnosti koje Gacku čine tako posebnom i jedinstvenom. 

Upravo u srijedu 22. ožujka 2023. kada se obilježava i Svjetski dan voda održat će se promocija ove fotomonografije “Gacka – čovjek i rijeka” u maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu s početkom u 19:00 sati.  

POVEZANI ČLANCI

Najnovije