17.8 C
Zagreb
16.9 C
Zürich
20.7 C
New York
13.4 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Utorak, 21 svibnja 2024
spot_img

Miljenko Mike Grgich uskoro će proslaviti svoj 100. rođendan

U La Quinta Historical Society, istoimenom hotelu i gated community u Južnoj Kaliforniji, glavnoj zimskoj rezidenciji u pripremi je proslava 100. rođendana hrvatskog legendarnog vinara Miljenka Mike Grgicha. Povodom ove iznimne obljetnice predstavnice Američko-hrvatskog kongresa, predsjednica Nada Pritišanac Matulich i članica Izvršnog odbora Damira Bačić posjetile su slavljenika u njegovom domu.

Nada Pritišanac Matulich, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa (ACC) i članica Izvršnog odbora Udruženja hrvatsko američkih stručnjaka (ACAP) imala je posebnu čast u ime tih organizacija uručiti Nagrade za životno djelo gospodinu Grgichu. Također je prenijela čestitku – pjesmu koja je pristigla za tu prigodu iz Austrije od hrvatskog pjesnika, člana Američko hrvatskog kongresa, Vlade Viskovića, posvećenu 100. rođendanu gospodina Grgicha.

S puno emocija gospodin Grgich zahvalio je hrvatskim organizacijama American Croatian Congress (ACC), Association of Croatian American Professionals Foundation (ACAP) i hrvatskom pjesniku Vladi Viskoviću. Vidno emotivan i raspoložen zapjevao svojim gošćama “Lijepa naša domovino” i njegovu omiljenu pjesmu, “Nikom nije lepše neg je nam samo da je tako svaki dan.” Uz najbolji chardonnay na svijetu iz Grgich Hills Estate vinograda u Napa Valley, uslijedila je i rođendanska torta posebno dizajnirana sa zaštitnim znakom svih Grgichevih vina a koju je za ovu posebnu prigodu kreirala Damira Bačić.

Ljubazni i ponosni domaćini gospodin Grgich i njegova domaćica Maria Luisa Moreno Reyes potom su svoje gošće poveli u obilazak njihove zajednice gdje se na svakom koraku moglo vidjeti koliko je Miljenko Mike Grgich uvažen, poštovan i cijenjen. Povijesni hotel La Quinta resort jednu od konferencijskih dvorana nazvao je u čast gospodinu Grgichu njegovim imenom. Ulaskom u dvoranu ostali smo zadivljeni viđenim. Uz obiteljske fotografije među kojima je jedna od prvih fotografija iz djetinjstva gospodina Grgicha, tu se nalazi njegova knjiga  “A GLAS FULL OF MIRACLES” , legendarni CHARDONNAY iz Grgich Hills vinarije, vlastoručno potpisana čestitka američkog predsjednika Baraca Obame i njegove supruge Michelle Obama za Miljenkov 93. rođendan, Smithson’s History of America in 101 objects i puno drugih posebnih detalja.

Institut Smithson odabrao je Chateau Montelena Chardonnay iz 1973. godine koji je kreirao Miljenko Mike Grgich (prvak pariške degustacije 1976.godine s istim vinom) da bude dio izložbe koju je Institut Smithson odabrao kao jednu od “101 predmet koji su stvorili Ameriku” izabran između 137 milijuna artefakata u kolekciji Smithson.

Gošće i ljubazni domaćini rastali su se nakon višesatnog druženja uz pozdrav, do skorog viđenja u Napa Valley tijekom ljeta, kada Američko-hrvatski kongres želi pripremiti još jedno iznenađenje za Miljenka Mike Grgicha i njegovu obitelj u vinariji Grgich Hills Estate.

Miljenko Mike Grgich rođen je 1.travnja 1923. godine u mjestu Desne u dolini Neretve u Hrvatskoj, u ruralnoj obitelji koja je posjedovala mali vinograd i vinariju. Od najranijeg djetinjstva pomažući obitelji Miljenko je učio vještine vinarstva. Diplomirao je 1954. godine na Zagrebačkom sveučilištu smjer enologija i vinogradarstvo. Iste godine odlazi za Njemačku a 18. mjeseci kasnije u Kanadu, u Vancouver, Britanska Kolumbija. Godine 1958. uspijeva dobiti američku vizu i dolazi u Aberdeen u državi Washington a nedugo potom i u Kaliforniju, u vinsku dolinu Napa.

Grgichev prvi posao u Kaliforniji bio je u vinariji Souverin koja je u vlasništvu vinara Lee Stewarta, zatim je radio za Christian Brothers a potom se pridružio Andreu Tchelistcheffu u Beaulieu vinogradima, gdje je proveo devet godina kao glavni kemičar zadužen za kontrolu kvalitete. S Andreom Tchelistcheff radio je na istraživanju primjene prve inducirane malolaktičke fermentacije u Kaliforniji. Mike i Andre uspjeli su pronaći poseban ekstrakt kvasca koji je dobro komplementirao vina Beaulieu.

Godine 1968. Mike Grgich prihvaća poziciju vinara i kemičara za kontrolu kvalitete u vinariji Roberta Mondavija te je kao glavni enolog radio s Michaelom Mondavijem i nadgledao proizvodnju vina.

Mike Grgich prihvaća 1972, godine ponudu Jamesa Barretta te njegovih partnera Paschicha i Hahna i zajedno pokreću vinariju Chateau Montelena. Prvu nagradu osvojili su 1972. godine na testiranju vina u Los Angelesu a na slijepoj degustaciji s dvjestogodišnjom tradicijom u Parizu u svibnju 1976. godine Grgich pobjeđuje s chardonnayem iz berbe ’73. ispred drugih šest kalifornijskih i četiri prestižna francuska vina, na sada već legendarnom slijepom kušanju poznatom kao “Pariška presuda” (Judgement of Paris). Potom je nastavio osvajati niz nagrada i zlatnih medalja.

Životni san Grgichu se ostvarujete 1977. godine kada s partnerom Austin E. Hillsom osniva vlastitu Grgich Hills Estate vinariju. Vina Grgich Hillsa bila su impresivna već od prve berbe te je njegov Chardonnay 1977. godine proglašen najboljim na svijetu na Great Chichago Chardonnay Showdownu. Chardonnay iz Grgich Hills Estate berba 1979. poslužen je u Bijeloj kući u listopadu 1981. godine a chardonnay berba 1978. poslužen je njezinom veličanstvu kraljici Elizabeth II u Bijeloj kući 1983.godine.

Miljenko Grgich postao je kralj chardonnaya a chardonnay iz Grgich Hills Estate postao je standard prema kojem se ocjenjuju sva ostala vina od ove prestižne sorte vinove loze.
Godine 1994. na International Wine i Spirit Competition Zinfandel, Grgich Hills izabran je za najbolji Zinfandel na svijetu kao i 1998. kada je po drugi puta proglašen najboljim.

Svoju istinsku ljubav prema domovini Miljenko Mike Grgich pokazuje početkom 1990.-ih, kada se odaziva na poziv prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana da kao jedan od najprepoznatljivijih i najuspješnijih Hrvata u iseljeništvu među prvima investira u domovinu svojih predaka i bude primjer svima koji su stoljećima sanjali svoju državu.

Tako je 1996.godine u Trsteniku na poluotoku Pelješcu osnovao svoju novu modernu vinariju “Grgić vina” s ciljem proizvodnje vrhunskih vina kao spoj višedesetljetnog iskustva i tradicije s najmodernijom tehnologijom. Time je još jednom pokazao veliko domoljublje i patriotizam.

Hvala velikanu hrvatskog i svjetskog vinarstva što je svoj Hrvatski narod u svojih prvih 100 godina života učinio ponosnim i boljim. Hvala mu što je još jednom dokazao da se domoljub i patriot ne postaje. Takav se, jednostavno – rodiš.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije