6.2 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
15.5 C
New York
14.9 C
Buenos Aires
20 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Jeste li znali da zahtjev za izdavanje putovnice možete podnijeti online?

Sustav eGrađani nudi mogućnost građanima, bez naknade, modernu, brzu i jednostavnu komunikaciju s javnom upravom. Korisnici sustava e-Građani, fizičke osobe i poslovni subjekti, dobivaju korisnički pretinac koji omogućava primanje elektroničkih poruka i dokumenata s pravnom snagom od tijela javne vlasti.

Broj jedinstvenih korisnika u sustavu e-Građani krajem ožujka 2023.g. iznosio je 1.755.000, dok je aktualno dostupna 101 usluga, između ostalog mnoge koje mogu koristiti i građani RH s boravištem u inozemstvu.

Jedna od tih usluga je zahtjev za izdavanje putovnice. Punoljetni državljani RH kojima je već ranije izdana putovnica te koji imaju eOsobnu iskaznicu ne stariju od godinu dana, s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, mogu elektroničkim putem kroz portal e-Građani podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice.
Zahtjev se može podnijeti samo za izdavanje putovnice u redovnom postupku i to bez obzira imate li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili ne.
Više informacija o usluzi možete saznati putem e-Informacija na portalu e-Građani te na stranicama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije