6.2 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
15.5 C
New York
14.9 C
Buenos Aires
20 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Kolumne iz emigracije – Žena ženi (nije vuk)

Visoko obrazovana žena, sposobna, vrijedna i uspješna teško će naići na veliki krug obožavatelja u (nažalost) i dalje seksističkom društvu. Žene se na radnom mjestu moraju mnogo više dokazivati nego muškarci. Njima moć nije data, one ju moraju zaslužiti.

Draga moja, rastala si se? Udebljala si se? Popila si koju previše? Zubi su ti odviše bijeli. Ugradila si trepavice? Usudila si se imati osobnost, pravo na vlastito mišljenje. Ti si samo još jedna žena. Kako možeš ne reagirati na spomenute glasine? Objasni se, svjetla pozornice se pale.

Neovisno o tvojoj političkoj opredijeljenosti bila sam sretna što imamo predsjednicu. Kao žena, osjećala sam ponos. Znala sam da i ti znaš što to znači. U malenoj zemlji stanovništva porijeklom iza Karpata, i dalje punoj pećinskih ljudi, ti si odskočila. Čitala sam o tebi, bilo mi je drago što je pripadnica mog spola na čelu povorke. Sada ti mogu samo reći, bravo i žao mi je. Žao mi je što si se duplo više morala dokazivati; retorikom, dikcijom, frizurom, odjevnim kombinacijama i konfekcijskim brojem. Bravo što si bila dostojanstvena i što si se usudila. Davno mi je moja bivša susjeda, ugledna, dobrostojeća, rastavljena, zagrebačka dama, rekla kao žena uvijek moraš biti taktična. Sve što radiš mora biti dobro odmjereno. Bila sam ljuta na nju. Ja, osamnaestogodišnja gimnazijalka, maturantica, odvažna, predugog jezika, neću nikada biti promišljena. Neću nikome ugađati, ja mogu sve. I tada sam mogla. Smatrala sam se ravnopravnom. Nisam tada ni pomislila da bi mi nedostatak Adamove jabučice mogao stvarati probleme. Oprosti teta Tereza, bila si u pravu.

Ne želim ni razmišljati koliko je tebi taktike trebalo. O tvojim dostignućima malo se pričalo, ali se mnogo spekuliralo o tvojim odjevnim kombinacijama. Ne sjećam se važnosti outfita tebi prethodnih državnih lidera. Uvijek si bila pod povećalom. Štogod da ti kažu, nisi to zaslužila. Žao mi je što su često žene bile tvoj najveći neprijatelj. Ali, baš zbog toga, tvoj uspjeh se dvostruko računa. Čak i ako ti se ponekad ruž razmazao (znam sve, o svemu tome jako bitnome bili smo obaviješteni), do mene dopriješe tvoje riječi. O našem društvu, stigmama i diskriminacijama koje nas prate. Još uvijek živimo u društvu u kojem se žene smatraju pripadnicama slabijeg spola i njihovo mjesto je daleko iza muškaraca. Usredotočila si se na karijeru, gdje su ti djeca? Jadan Jakov. Tko ti plaća kozmetičke tretmane?

Kao da ih sama ne možeš platiti. Teško je to bilo promatrati, stereotipe o uspješnoj ženi prema kojoj odmah lete optužbe kako je hladnokrvna nemajka. Muškarci su ti zavidjeli jer si bila snažna. Emancipirala si uspavane političke krugove. Pričala sam o tebi sa svojim prijateljicama, bila si i naša tema. Jednom mi je jedna od njih rekla kako te pronalazi u citatu Margaret Thatcher koja je kazala; Ako vam treba savjet, pitajte muškarca, ali ako trebate da se nešto obavi, onda definitivno pitajte ženu. Tome smo se radovale, što nisi bila figura na bini, obavila si svoj posao. Iako je taj naš razgovor završio tako što smo se složile kako bismo voljele čuti i tvoje savjete. Muškarce nismo uključivale u naše razgovore o tebi. Nismo imale živaca braniti nekoga kome obrana ne treba.

Visoko obrazovana žena, sposobna, vrijedna i uspješna teško će naići na veliki krug obožavatelja u (nažalost) i dalje seksističkom društvu. Žene se na radnom mjestu moraju mnogo više dokazivati nego muškarci. Njima moć nije data, one ju moraju zaslužiti. Najviše me pogađaju dvostruka mjerila. I ti si izlaskom na pozornicu najprije okarakterizirana kao lijepa plavušica. No ne brini, bilo koji od tvojih kolega već je svojom pojavom definirao mušku pamet, tonom glasa eleganciju.

Želim više žena poput tebe. Želim više muškaraca koji zaobilaze stereotipe i koji se ne boje jakih i sposobnih žena. Neću te ni pitati je li Jakov takav. Ne zanima me tuđe dvorište. Samo znam da si sigurno imala podršku onih svojih od kojih si to trebala. Ali znaj i da imaš našu podršku. Nas, koje smo imale svoju tetu Terezu, koja nas je malodobne častila vinom i govorila o važnosti emancipacije.

Morala sam ti se obratiti pismom. Sve drugo je preanonimno. Ovako shvati da smo na istoj strani.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije