16.6 C
Zagreb
11.8 C
Zürich
17.1 C
New York
10 C
Buenos Aires
26.8 C
Melbourne
Nedjelja, 19 svibnja 2024
spot_img

Vlada Republike Hrvatske proglasila prestanak epidemije bolesti COVID-19

Potpredsjednik Vlade, ministar Božinović pozvao je građane kojima su osobne isprave istekle za vrijeme trajanja epidemije, da podnesu zahtjeve za novim ispravama.

Na  215. sjednici, održanoj 11.5.2023., Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u svom izlaganju podsjetio je na aktivnosti Stožera civilne zaštite te pozvao građane, kojima su osobne isprave istekle za vrijeme trajanja epidemije, da podnesu zahtjeve za novim ispravama.

Podsjetio je da je Hrvatski sabor u travnju 2020. po hitnom postupku usvojio između ostalog dopune Zakona o osobnoj iskaznici, te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana:

Izmjenama navedenih Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Naglasio je da proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, preciznije – u roku od 30 dana trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava.

Istaknuo je da je osobna iskaznica jedina obvezna isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak, dok putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Zaključno je ministar još jednom pozvao građane da na vrijeme podnesu zahtjev za novim ispravama i istekle isprave zamijene novima.

mup.gov.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije