6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Drugi modul prve CRO Akademije – veze sa Šar-planinom u fokusu

Zanimljiva pitanja, područja i dileme postavljena su na drugom modulu Akademije u kojem je sudjelovalo više od 20 polaznika. Ovog puta temama je dominirala Šar planina i povezanost s Hrvatskom, kroz istraživače koji su dolazili i istraživali planinu i prirodu od prvih godina prošlog stoljeća.

Hrvatski forum je u razdoblju od 12. do 14. svibnja na Popovoj Šapci organizirao drugi modul prve “CRO Akademije”, čiji je fokus bio povijest i znanost, te povezanost Šar-planine s hrvatskim istraživačima, planinarima i znanstvenika. Kroz razne aktivnosti, predavanja i kvizove, sudionici su imali priliku upoznati nove teme, događaje i ličnosti vezane uz Hrvatsku, povijest, pravo i kulturu.

Na akademiji je održano ukupno osam predavanja i prezentacija na različite teme: sigurnost u školama i na fakultetima (prof. dr. sc. Marina Mališ Sazdovska), iris croatica – hrvatska perunika kao nacionalni cvijet (m-r Simona Koprivnjak), hrvatski kulturni preporod (m-r Marko Pavelić), povijest odvjetništva u Hrvatskoj i pučki pravobranitelj (Marko Vidaček), Povijest Šar-planine i PK “Ljuboten” (Jovan Božinovski), kibernetička sigurnost i kibernetički kriminal (Stefan Zdravkovski), dubrovački velikani (Ljubiša Marković) i Hrvatska, EU i priroda (Bojan Lazarevski).

Na Akademiji je istaknuto da je 3. ožujka 1926. Stanislav Ferlan, hrvatski učitelj u tetovskom Starom Selu, sudjelovao na prvom povijesnom skijanju u Makedoniji, na Ljubotenu.

Podsjetimo, prvi modul ove Akademije za mlade organiziran je u studenom prošle godine, a na kojem su sudjelovali gosti iz koprivničke Gimnazije “Fran Galović”. Potom je ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Darian Sotirovski održao predavanje na temu vezanu uz sigurnosne protokole dolaska pape Franje u Makedoniju.

Aktivnosti financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Hrvatski forum je udruga mladih koja je osnovana 2019. godine, a radi na povezivanju mladih iz obje države, promicanju hrvatske kulture i jezika te edukaciji o povijesti i starom pravu Hrvatske.

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije