6.6 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
12.6 C
New York
16.9 C
Buenos Aires
22 C
Melbourne
Srijeda, 24 travnja 2024
spot_img

Promocija priručnika za učenje hrvatskog jezika u višejezičnom okružju

Hrvatska matica iseljenika poziva na predstavljanje knjige „Sasvim drukčiji jezik,
Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika“ koje će se održati u utorak 23. svibnja 2023. s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika (Trg S. Radića 3, Zagreb), a u povodu obilježavanja 30 godina Male škole hrvatskoga jezika i kulture.

O knjizi govore, nakon pozdravnih riječi ravnatelja Hrvatske matice iseljenika profesora Mije Marića, renomirane kroatistice i dramske pedagoginje prof. dr. sc. Lidija Cvikić, predstojnica Katedre za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te autorice: izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin; profesorice Grozdana Lajić Horvat, Sara Milavec i Diana Čosić te urednica i suautorica profesorica Lada Kanajet Šimić.

Predstavljanje ovog jedinstvenog višefunkcionalnog kroatističkog priručnika, u hrvatskoj i
engleskoj inačici, uveličat će nastup učenika. Voditeljica promocije je Vesna Kukavica, prof.

O knjizi:
Knjiga „Sasvim drukčiji jezik, Dramske i lutkarske scenske igre s tekstovima za ovladavanje i poučavanje hrvatskoga kao inoga jezika“ je priručnik o neformalnim oblicima poučavanja i
ovladavanja hrvatskim kao inim jezikom. Budući da sadrži dramske i lutkarske scenske igre, osim svoje primarne namjene on donosi spoznaje koje su općenito primjenjive u području lutkarske i dramske pedagogije. Uz kombinaciju teorijskog i praktičnog pristupa ovim temama, knjiga sadrži i izbor od 40 igrokaza nastalih u Matičinoj Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture namijenjenih hrvatskoj nastavi u inozemstvu u globalnom višejezičnome okružju, kao i pripremnoj nastavi hrvatskoga jezika u Hrvatskoj za djecu povratnika kao i useljenika raznih jezičnih zajednica, ali i redovitoj nastavi hrvatskoga jezika. Priručnik je i višefunkcionalan jer su igre, vježbe i tehnike navedene u tekstovima posebno označene i povezane s pojmovnikom i QR kodom koji vodi na zasebnu mrežnu stranicu s objašnjenjima. Posrijedi je i fantastičan priručnik za njegovanje kulture govora i lijepog izražavanja kod mladih, a koji žele što izražajnije naučiti standardnojezičnu ortoepsku normu. Knjigu su recenzirale prof. dr. sc. Lidija Cvikić, prof. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan i izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato.

Hrvatska matica iseljenika

POVEZANI ČLANCI

Najnovije