6 C
Zagreb
4.2 C
Zürich
19.6 C
New York
18.1 C
Buenos Aires
25.5 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Hrvatski kulturni tjedan u Los Angelesu

U petak, 19. svibnja 2023.g., Gradsko vijeće Los Angelesa te Okrug Los Angeles proglasili su prvi Hrvatski kulturni tjedan u Los Angelesu.

Na službenom proglašenju Tjedna hrvatske kulture u Gradskom vijeću Los Angelesa, gradski vijećnik Tim McOsker uručio je generalnoj konzulici Hrvatske u Los Angelesu Renee Pea Proklamaciju Tjedna hrvatske kulture. Ovom događaju nazočili su članovi hrvatske zajednice Los Angelesa, predsjednici hrvatskih udruga i društava, te don Ivan Jordan, župnik hrvatske župe sv. Ante u Los Angelesu i don Ivan Gerovac, svećenik u crkvi sv. Marije od Mora u San Pedru, kao i članovi Organizacijskog odbora Hrvatskog kulturnog tjedna, među kojima i Jack Barić, predsjednik Odbora.

Vijećnik McOsker u svom je govoru istaknuo važnost hrvatske zajednice u Los Angelesu, posebice u njegovom predgrađu San Pedru, gdje su imali veliki utjecaj na razvoj luke te ribarske i prerađivačke industrije, istaknuvši: „Hrvatska kultura je duboko ukorijenjena u povijesti lučkog područja Los Angelesa. Iako se okupljamo svake četiri godine kako bismo proslavili i navijali za njihov nevjerojatan nogometni tim tijekom Svjetskog kupa, tjedna i mjesečna okupljanja čine njihov utjecaj tako jakim u našoj zajednici. San Pedro je dom jedne od najvećih populacija hrvatskih imigranata u Sjedinjenim Državama s 35.000 stanovnika.” 

Generalna konzulica u svom je govoru istaknula ulogu hrvatske zajednice u Los Angelesu koja je uspješna i dobro integrirana, ali i dalje njeguje i čuva hrvatski jezik i kulturu, običaje i tradiciju, na čemu im je zahvalila. Istaknula je kako će 9. lipnja 2023. godine biti 30. godina otkako je Los Angeles pobratimljen sa Splitom. Nakon govora, hrvatska pjevačica Rebecca Posavec otpjevala je dvije hrvatske pjesme. Istoga dana, na ribljem ručku u Dalmatinskom klubu u San Pedru, Janice Hahn, predsjednica Odbora supervizora Okruga LA, koji broji deset milijuna ljudi, uručila je generalnoj konzulici Pea Povelju Okruga Los Angeles kojim je proglašen Hrvatski kulturni tjedan, rekavši: “Ponosna sam što predstavljam jednu od najvećih hrvatsko-američkih zajednica u zemlji. Hrvatski imigranti pomogli su oblikovati San Pedro kakvog ga danas poznajemo i volimo”.

Povelju su generalnoj konzulici uručili i Steven Bradford, senator 35. distrikta države Kalifornije, kao i Mike Gipson, zastupnik 65. distrikta Kalifornije. Tijekom Hrvatskog kulturnog tjedna održat će se niz događanja, uključujući Noć hrvatske baštine na utakmici Nogometnog kluba LA (LAFC); predavanje dr. Tomislava Matića pod nazivom “Četiri stoljeća Hrvata u Americi – istraživači, pustolovi i vizionari”, degustacija hrvatskih vina uključujući glazbu Roka Blaževića, koji je predstavljao Hrvatsku na Eurosongu, hrvatska karaoke večer te turniri boćanja i nogometa za djecu.

Tjedan će kulminirati 28. svibnja središnjom proslavom Dana državnosti u San Pedru.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije