7 C
Zagreb
1.9 C
Zürich
8.3 C
New York
18.5 C
Buenos Aires
18.4 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Matica hrvatska preimenovala Odjel za međunarodnu kuturnu i znanstvenu suradnju u Odjel za međunarodnu suradnju i iseljeništvo

Inicijativa da se pri instituciji “Matici hrvatskoj” utemelji odjel koji bi intenzivno radio na međunarodnoj suradnji i povezivanju s iseljeništvom urodila je plodom. Na Skupštini koja se održala 5. lipnja 2023.g. u Zagrebu konstituirano je vodstvo odjela.

O potencijalu hrvatskog iseljeništva učestalo imamo priliku slušati ili čitati. Da bi se po tom pitanju potaknule promjene te veza s iseljeništvom kvalitetno gradila, na inicijativu bivše diplomatkinje sa statusom iseljenice – povratnice, znanstvenice Tuge Tarle 5. lipnja 2023., u prostorijama Matice hrvatske održala se Skupština. Uz novozabrano vodstvo, Odjel za međunarodnu kulturnu i znanstvenu suradnju preimenovan je u Odjel za međunarodnu suradnju i iseljeništvo. Za pročelnicu je izabrana dr.sc. Tuga Tarle, njezina zamjenica je dr. sc. Darija Hofgräff Marić, dok je za tajnika imenovan dr. sc. Josip Lasić.

Predsjednik Matice hrvatske, Miro Gavran istaknuo je u svom izlaganju izrazito dobru suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH i Hrvatskom maticom iseljenika te naglasio da će djelovanje novog odjela biti usmjereno u pravcu međunarodne suradnje kulturnih djelatnika i znanstvenika. Novoizabranim članovima, uz čestitku poželio je uspjeh u radu.

Na pitanje što ju je potaknulo na ovaj korak nova pročelnica, Tuga Tarle je rekla: “Bez obzira na sve interese, volju i napore različitih institucija nema pomaka. I dalje je između iseljeništva i Hrvatske kao jedan zid. Smatram da je uloga Matice hrvatske kao najstarije kulturne institucije koja je uvijek brinula o identitetu Hrvata i o njihovom opstaku, da se angažira na tom polju, u najbolji namjeroj da nešto doprinese da se te stvari promjene.”

U raspravi koja je slijedila nazočni su podijelili svoja profesionalna i osobna iskustva vezana uz iseljeništvo. Pokazalo se da svatko na svoj način ima viziju povezivanja iseljeništva s Maticom i na tom će tragu nastaviti djelovanje novoosnovanog odjela. Svoj program Odjel će nakon ljetnog odmora predstaviti javnosti.

Foto: Moja Domovina / Mirko Cvjetko

POVEZANI ČLANCI

Najnovije