14.6 C
Zagreb
5.1 C
Zürich
12.3 C
New York
23.2 C
Buenos Aires
29.4 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

U Dubrovniku se na tri manifestacije okupljaju Hrvati iz cijelog svijeta

S ciljem intenzivnijeg povezivanja iseljeništva s domovinom te promidžbe Hrvatske u svijetu, u Dubrovniku će se od 8. do 11. lipnja 2023. održati tri manifestacije.

Neumorna predsjednica Američko-hrvatskog kongresa Nada Pritišanac Matulich ponosno nam je podijelila detalje događanja u Dubrovniku. – Svečanim otvaranjem izložbe “Hrvati ujedinjeni kravatom” u Dubrovniku će 8. lipnja započeti ovaj poseban skup. Veseli me što će izložbu otvoriti gradonačelnik Mate Franković. Projekt je osmišljen da bi kod Hrvata u Hrvatskoj probudio zanimanje na iznimnu važnost hrvatskog iseljeništva preko kulturnog blaga kravate. Istovremeno je cilj da se na svjetskoj razini doprinese brendiranju Hrvatske, kulturne baštine i istaknutih hrvatskih iseljenika. Izložba će nakon Dubrovnika obići prestižna svjetska sveučilišta, UN i EU parlament,” najavljuje Nada. – Želimo da svijet upozna to hrvatsko kulturno blago – kravatu.

Uz doniranje kravate, marame ili šala, iseljenici su priložili životopis i poruku budućim naraštajima. Sve to planiramo staviti u Virtualno muzej iseljeništva pri Aspira University College Split. Isto tako radimo na osnivanju Muzeja kravate te ćemo po završetku obilaska svih kontinenata, sve originale s popratnim sadržajima donirati Muzeju kravate na trajno vlasništvo. Uz to, pripremili smo sa širim materijalom knjigu na tri jezika, govori puna entuzijazma.

– Drugi projekt koji se također otvara 8. lipnja je udruge članica Hrvatska iseljenička lirika New York koja će u Dubrovniku održati svoje 22. Susrete pjesnika iseljenika s pet kontinenata. Na svojim dosadašnjim druženjima na nekoliko kontinenata udruga je izdala 21 zbirku pjesama. Povodom 20. obljetnice osnutka udruge, tiskana je Monografija sa 600 stranica teksta i fotografija. Sve će biti predstavljeno u gradskoj galeriji Sebastijan. Odabran je i naslov zbirke pjesama koja će biti iznjedrena u Dubrovniku , “Dubrovniče vječni grade umjetnošću tebi na dar.”
Treći projekt koji će također biti otvoren u sklopu izložbe i susreta pjesnika je premijera dokumentarnog filma gospodina Charlesa Bilicha iz Sydneya pod naslovom “Charles Bilich” koji je prikazan na Europskom festivalu filma u Caneu. Ulja na platnu gospodina Bilicha krase Bijelu kuću u Washington DC, Vatikanu kod sv. Oca Pape, te Charles Bilich galerije u Sydneyu i Pekingu. Gospodin Bilich na žalost ne može nazočiti zbog bolesti ali će na premijeri biti producent filma Steve Ravic.
Uz događanja organizirani su susreti s udrugama, domaćinima i izleti sa sudionicima.
Nakon Dubrovnika izložba kreće na višegodišnje putovanje; već 12. lipnja kod Bokeljskih Hrvata, slijede Split, Našice, Vukovar, Đakovo, Zagreb i Pula te se nakon toga seli na južnoamerički kontinent.
Puno je vremena i truda već do sada uloženo u ovaj projekt u koji se uz Američko-hrvatski kongres i Crodiasporu uključio i ACAP. Svaka pohvala Američko-hrvatskom kongresu i neumornoj Nadi Pritišanac Matulich.
                                                                                                                                  Foto: Nada Pritišanac Matulich

POVEZANI ČLANCI

Najnovije