7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

POEZIJA – DOLAZIT ĆU

Veseli nas što će rubriku “Poezija” obogatiti pjesme koje potpisuje Anđelko Antić Blažević. Objavljujemo pjesmu “Dolazit ću” s kojom počinje prva njegova zbirka “Osjećam”.

DOLAZIT ĆU

Dolazit ću dok me noge nose
posustati neću,
vraćat ću se tebi
o ranom proljeću,
gledat ću te rosnu, cvjetnu i gizdavu. 

I kad jarko ljetno sunce
toplinom zatreperi
šorovima praznim,
pohitat ću da se napojim vode sa starog bunara,
da mi se duša i tilo okripi tom kapljicom ledenom.
Zagrlit ću one rijetke što ostaše
u tvome toplom krilu majko Slavonijo. 

Dolazit ću i jesenjim jutrom
da oberem dunju staru i
uz kazan da dočekam večer hladnu,
grijući se šljivovicom toplom
dok se magla spušta nad sokake,

avlije, uzorane njive i gole šljivike. 

Usnut ću tad radosna srca i duše pune,
ušuškan u perinu, sanjat tvoje zlatne strune.
Budit će me pijetli u zoru ranu,
a ju ću uskliknuti
“Hvala svevišnjemu na tebi i na novom danu”! 

Na fotografiji je Anđelko s članovima KUD-a “Josip Kozarac” iz Posavskih Podgajaca gdje je započeo svoj kulturno-umjetnički angažman.

Autor fotografije: Zlatko Gašpar

 

O AUTORU  

Kao treće od četvero djece u obitelji, Anđelko je kao pjesnik i autor prepoznatljiv po stihovima za tamburašku, klapsku, pop, duhovnu i domoljubnu glazbu. Svoje prve korake napravio je u dvorištu obiteljske kuće u Posavskim Podgajcima, ubrzo ga zamijenivši žitnim poljima slavonske ravnice – motivu koji ga, unatoč tomu što gotovo četvrt stoljeća živi u Zagrebu, i danas snažno obilježava.

Osnovnu i srednju školu završava u rodnoj Slavoniji, a diplomu turističkog smjera stječe na zagrebačkom stručnom studiju ekonomije. Trenutačno radi na financijsko-računovodstvenim poslovima. Član je HDS ZAMP-a, moderirao je mnoge promocije i kulturna događanja te je bio vanjski suradnik u redakciji Hrvatskog radija Županja. Oženjen je i otac dvoje djece.

Od najranijih školskih dana sudjeluje u radu lokalnog kulturno-umjetničkog društva. Njegova naglašena znatiželja i kreativnost te žeđ za umjetničkim radom dolazi do izražaja u mnogim sekcijama KUD-a, posebice dramskoj koju pohađa još od osnovne škole. Tako i danas povremeno glumi u televizijskim serijama i reklamama.

Dio velikog umjetničkog i autorskog dara primjećuje se i u njegovoj ljubavi prema glazbi i tradiciji. Stoga je dvadesetak godina aktivni član župnog zbora Prečko u Zagrebu. Poeziju je, pak, prigrlio još u srednjoj školi. „Zauzdajte konje bile” i „Sred zlatne doline ljepotica stoji” tamburaške su skladbe za koje Anđelko uz stihove potpisuje i glazbu.                       

Posebice valja naglasiti kako se riječi njegovih pjesama, osim na radijskim postajama, mogu čuti na raznim događanjima. Tako je, primjerice, Policijska klapa Sveti Mihovil na 25. Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku izvela skladbu ‘Ti si izvor moje sriće’, za koju je tekst napisao upravo Anđelko.

Nakon pjesničkog prvijenca ‘Osjećam’, ‘Nešto u nama’ druga je zbirka pjesama Anđelka Antića Blaževića rođenog 1976. godine.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije