32.6 C
Zagreb
24.2 C
Zürich
26.3 C
New York
12.1 C
Buenos Aires
28.8 C
Melbourne
Srijeda, 17 srpnja 2024

Zaslužuje li ovaj naš narod malo više optimizma i pozitivnih informacija?!

Portal Moja Domovina otvoren je za suradnju svima koji će se pronaći u članku našeg novog suradnika Anđelka Antića Blaževića.

Razgovarajući s gospođom Ružom (urednicom portala) prilikom našeg nedavnog, vrlo ugodnog upoznavanja o eventualnoj suradnji, otvorismo neke opće društvene i međuljudske teme.

Tako se između ostalih dotaknusmo i teme o mnoštvu negativnih informacija i loših vijesti koje naprosto vrište sa svih mainstream medija u Lijepoj našoj. Ne mogu se oteti dojmu kako u poplavi takvih medijskih napisa obojanih crnilom i negativom narod zapada u sve dublju društvenu apatiju. Daleko od toga kako bi svijet oko sebe trebali promatrati kroz ružičaste naočale, ali zasigurno bi odnos loših/crnih i onih dobrih/pozitivnih informacija trebao biti uravnoteženiji.

Često mi se čini kako se narodu serviraju sve te negativne informacije s nekim lošim ciljem da ih se obeshrabri za o(p)stanak u ovoj lijepoj, bogomdanoj zemlji ili za eventualni povratak svih onih koji su svoj kruh potražili u tuđini, daleko od rodne grude. Istina je da smo kao društvo zapeli u bespućima silne birokracije/administracije, a o korupciji da i ne govorimo jer nam svaki dan iskaču nove afere kako lokalnih, tako i državnih moćnika i pojedinaca urušenih moralnih skrupula. Jasno da se o tomu svemu treba i mora informirati javnost, ali isto tako treba iznositi više pozitivnih primjera i dobrih vijesti.

Bjelodano je da takvih primjera ima dosta, a da se za njih rijetko čuje.

Bilo bi dobro da češće čujemo primjerice – kako je povratnik, ovaj ili onaj, pokrenuo vrlo dobar biznis i kako svoje proizvode čak i izvozi, ili kako izvjesni OPG proizvodi i plasira vrlo dobre organske proizvode…

Svakako treba više isticati i davati prostora našim uspješnim znanstvenicima ili izvrsnim studentima i učenicima koji beru medalje na različitim svjetskim natjecanjima, primjerice iz informatike ili matematike. Oni bi morali biti istinske medijske zvijezde koje bi trebalo što više isticati kako bi služili kao poticaj i primjer mladim ljudima, te kako bi ih se uvjerilo da se svaki trud, rad i edukacija isplate i kako prije ili kasnije dolaze plodovi istih.

Nasuprot tomu, nama u Hrvatskoj su medijske zvijezde političari upitnih ljudskih,moralnih i stručnih vrijednosti kojima se daje silan medijski prostor.

O ljepotama zemlje, bogatstvu prirodne i kulturne baštine, raznim turističkim atrakcijama i odredištima, te dobrim, zanimljivim i marljivim ljudima da i ne govorim. Sve su to stvari i teme koje trebamo i moramo navoditi kako bi se ozračje u društvu pomaknulo nabolje.

Zapitajmo se stoga kakav poticaj i primjer ostavljamo svojoj djeci kada gledaju sve te anomalije u društvu koje im se neprekidno serviraju. Hoće li donijeti zaključak kako je nepotizam i određena stranačka ili druga iskaznica jamstvo uspjeha i napretka..?!

Mogao bih o ovoj temi nadugo i naširoko, ali mislim da je poanta vrlo jasna.

Stoga na pitanje – Zaslužuje li ovaj narod malo više optimizma i pozitivnih informacija, vrlo jasno zaključujem – DA, ITEKAKO ZASLUŽUJE!

Foto: Glorija Podnar

POVEZANI ČLANCI

Najnovije