1.6 C
Zagreb
9.1 C
Zürich
9.9 C
New York
22.1 C
Buenos Aires
19.2 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Galeb Marko i biologinja Martina Markov u knjižnici MHD-a

Knjižnicu MHD-a u Tetovu ovog je vikenda posjetila hrvatska biologinja Martina Markov, zajedno sa svojim galebom Markom, koji kao lik iz njezinih djela za najmlađe već godinama educira i otkriva nove informacije o prirodi Hrvatske, nacionalnim parkovima i bogatoj flori i faune. Markov je doktorica znanosti iz područja biologije, no posljednjih godina uspješna je autorica dječje književnosti koja svojim djelima, uz duhovite elemente, upoznaje najmlađe s prirodom oko nje.

Desetak naslova iz edicije Galeb Marko, autorice Martine Markov, od sada će obogaćivati knjižnicu MHD-a i bit će nova obrazovna literatura za učenike hrvatske nastave u Tetovu. Ove primjerke Markov je osobno uručilaovog vikenda, prilikom posjeta prostorijama MHD-a, gdje se susrela s članovima MHD-a i predsjednikom Nediljkom Romcem.

Priča o kornjači Leonardu prvo je djelo autorice koja nas svojim riječima upoznaje s prirodnim ljepotama Hrvatske. Ova prva priča poslužit će kao početno poglavlje za niz književnih djela koja se, kao odobreni sadržaj, koriste ne samo za najmlađe u Hrvatskoj, već i kao pomoćno sredstvo za učenje hrvatskog jezika u inozemstvu, posebice u bliskim europskim zemljama. Galeb Marko pojavljuje se u prvoj priči kao “sporedna” uloga, ali već od sljedećih izdanja taj je galeb protagonist našeg upoznavanja hrvatske prirode.

Tijekom posjeta prostorijama MHD/HF u Tetovu, gdje se nalazi knjižnica, hrvatska je autorica upoznata s aktivnostima MHD-a, a predstavljene su joj i dvije digitalne platforme croatica i arhivhr.

Ovaj susret bio je prilika za intenziviranje suradnje MHD-a sa Šibenikom i Šibensko-kninskom županijom (Turistička zajednica Šibensko – kninske županija je otkupila uzorke koji su donacija MHD-u). Naveden je i Šibenik kao grad u kojem se očekuje promocija monografije MHD-a pod naslovom „Hrvati u Tetovu”, zakazana za iduću godinu.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije