27.9 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
21.6 C
New York
9.2 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

IZLOŽBA “IL REGNO DEI COLORI” MARGARETE KRSTIĆ U GALERIJI CONSORTI U RIMU

Samostalna izložba “Il Regno dei colori” (“Kraljevstvo boja”) Margarete Krstić otvorena je u prestižnoj i povijesnoj Galeriji Consorti smještenoj u centru Rima u ulici umjetnika, Via Margutta

Izložba je otvorena 27. travnja u trajanju do 6. svibnja 2024. u Galleriji Consorti koja se od 1960. godine nalazi u čuvenoj ulici Via Margutta, ulici umjetnika i intelektualaca koja se smatra jednom od najljepših i najkarakterističnijih rimskih ulica. Tijekom desetljeća u Via Margutti stanovale su slavne ličnosti kao režiser Federico Fellini sa suprugom Giuliettom Masina, sin glumice Anne Magnani i drugi dok se u samoj ulici snimao film “Vacanze romane” s Gregory Peckom i Audrey Hepburn. Kroz cijelu ulicu može se uočiti više galerija i prostora gdje se održavaju dražbe slika i raznih karakterističnih prodavaonica umjetnina.

Istoga dana, 27. travnja otvorena je i tradicionalna izložba “100 pittori di Via Margutta” (100 slikara ulice Margutte), koja se održava svake godine do 1. svibnja.
Na samoj izložbi Margarete Krstić, koju je organizirala Svjetlana Lipanović, predsjednica Hrvatsko-talijanske udruge Rim, moglo se razgledati 20 apstraktnih slika živog koloriteta, oslikanih akrilom na platnu, različite tematike, koje su inspirirane morem, regatom “Fiumanka”, nebeskim prostranstvima, zvijezdama, igrom boja, tragičnom situacijom rata u Ukrajini predstavljenom krvavim, žitnim poljima i drugim, kao i osam manjih fotografija skulptura u keramici koje su na velikoj fotografiji.

Skulpture su posvećene temama: “Kako su se odijevali naši preci”, “Nevjeste kroz povijest” te jaslice u hrvatskim, narodnim nošnjama. Nazočili su otvaranju: Marina Šutalo, savjetnica u Veleposlanstvu RH pri Sv. Stolici, Augusto Consorti, vlasnik Galerije, Stefano Giaché, slikar sa suprugom, Murillo Missaci, djelatnik u novinarskom odjelu Sv. Stolice s kolegom Patrikom podrijetlom iz Slovačke, Katerina Zoufalova, predsjednica Češke udruge “Associazione Praga” – Rim s Antonijem Sagredom, pjesnikom i suprugom, Katja Tomašević, Leda Poiani, slikarica, Guerrino Palomba, slikar Marco Giulio Polidori, pjesnik, Concetta Tiano, djelatnica u rimskoj Općini, Anna Maria Annicchiarico, profesorica sa suprugom te mnoge druge osobe.

Posjetitelji su pohvalili rad slikarice i izložbu koja je je pobudila veliku pažnju. G. Antonello snimio je video koji će biti uskoro na web-u Hrvatsko-talijanske udruge kao i na Youtube. Osim velikog plakata – banera – koji je na ulazu najavio izložbu, kao promidžbeni materijal podijeljen je lijepo dizajnirani katalog i nazočni su se mogli počastiti s prigodnim domjenkom.

Izložba je pod pokroviteljstvom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu, Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici i Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici, Gallerie D’Arte Consorti i časopisa Art&trA.

Osvrt Svjetlane Lipanović na izložbu:

Umjetnica Margareta Krstić predstavlja se od 27. travnja do 6. svibnja 2024. talijanskoj javnosti – sjajnom izložbom “Kraljevstvo boja” postavljenoj u prestižnoj galeriji Consorti u Via Margutti, poznatoj ulici umjetnika, u Rimu. Rođena u Rijeci, bavi se slikarstvom i kiparstvom u keramici od 1999. godine i slika veličanstvene slike a radi i na velikoj, nekomercijalnoj temi “Kako su živjeli i odijevali se naši preci”. Krstić proučava odjeću Rijeke i okolice, kao i stare hrvatske narodne nošnje, što se može vidjeti u bezbrojnim varijacijama jaslica kao i u odjeći mladenki iz prošlosti. Keramičke skulpture visine 40 – 60 cm predstavljene su odjevnim predmetima koji odražavaju povijest nošnje.

Njene slike – naslikane akrilom na platnu – često su stilizirane ili apstraktne s tisuću nijansi, vješto kombinirane koje stvaraju snažan vizualni utjecaj. Na izložbi “Kraljevstvo boja” možete se diviti raznim radovima i velikoj fotografiji sa skulpturama, koje iz organizacijskih razloga nije bilo moguće izložiti. Teme prikazane na platnima su različite, ali ih je moguće podijeliti između radova posvećenih moru, poznatoj regati “Fiumanka” koja se svake godine održava u Rijeci, uznemirujućih dubina Svemira osvijetljenih svjetlom zvijezda. Tragična aktualnost rata u Ukrajini predstavljena je slikama “Uništenje”, “Krvavo žito”, “Trag svjetla u žitu”, svijetla nade na poljima izmučene zemlje. Razna djela su himna bojama, koje stvaraju prekrasna preplitanja kao na platnima: “Šarm obojenog svijeta”, “Igra boja”, “Vrtlog”. Čarobne zvijezde sjaje na slikama: “Među zvijezdama”, “Zvjezdana noć”, dok su i druge teme dio fascinantne izložbe. Proteklih godina izlagala je na 91 izložbi u Hrvatskoj te na 92 međunarodne izložbe u Rimu, Faenzi, Veroni, Asizu, Cuneu, New Yorku (SAD), Buenos Airesu (Argentina) te u Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj.

Teško je nabrojati sve izložbe, ali ne smijemo zaboraviti: Međunarodnu izložbu “Boje života”, 2023. u Palači Sponza u Dubrovniku, Međunarodnu izložbu “Proljeće u umjetnosti”, 2023. u Muzeju Crocetti u Rimu, “100 jaslica u Vatikanu” 2018./19., 2019./2020./2023., Međunarodnu izložbu “100 jaslica” u Rimu od 2009. do 2018., “Izložba jaslica” Palazzo Vellemani u Asizu 2007./2008., Međunarodnu izložbu „Nova Europa“, u Lublinu u Poljskoj 2006./2007., „Međunarodna izložba jaslica u tradiciji i kulturi“ u Areni u Veroni od 2005. do 2019., Galerija MC 52, u Manhatannu, New York (Sjedinjene Američke Države): Izložbu „Kako su živjeli i odijevali se naši preci“ 2010. itd. Izlaže na skupnoj izložbi “Od realizma do apstrakcije” u Muzeju Venanzo Crocetti u Rimu. Posljednjih godina objavljuje radove u Godišnjaku moderne umjetnosti – “Suvremeni umjetnici” (Acca Edizione) 2022., 2023. i 2024. godine, a članak o njezinoj zavidnoj umjetničkoj karijeri – koju je uredila Svjetlana Lipanović – objavljen je u časopisu “Art&trA” N.89/2020. Ostali članci tiskani su se u talijanskim, hrvatskim i međunarodnim novinama.

Margareta Krstić objavila je nekoliko knjiga koje govore o njezinim kreacijama, ali i o svom edukativnom radu koji provodi s djecom s namjerom da ih približi svijetu umjetnosti. Osim toga, umjetnica je dobila brojne nagrade i nekoliko priznanja za svoju sjajnu aktivnost.

Na izložbi “Kraljevstvo boja” ljubitelji umjetnosti moći će se diviti raznobojnom svijetu naslikanom apstraktnim znakovima iznenađujućeg kromatizma, gdje je interpretacija prepuštena osobnoj mašti. Jedno putovanje u bajkoviti svijet ljepote i snova s otvorenim očima izvan svakodnevice, stvorenog od izvanredne mašte slikarice.

Svjetlana Lipanović

POVEZANI ČLANCI

Najnovije