27.9 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
21.6 C
New York
9.2 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

12. Susret hrvatske katoličke mladeži

Gospićko-senjska biskupija bila je u subotu, 4. svibnja 2024. domaćin 12. Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se održao u Gospiću pod geslom “Raduj se za svoje mladosti”

U moru pozitivne atmosfere mladi iz cijele Hrvatske i inozemstva okupljali su se na Trgu Stjepana Radića, gdje je bio priređen i prigodni program. U 14.30 sati zajedno su formirali kolonu, ujedinjeni u pjesmi i molitvi krenuli su prema stadionu Balinovac u Gospiću. Rijeke mladih slile su se na svečanu misu koji je predvodio bivši Gospićko-senjski, a sadašnji Splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić. Svečana misa bila je vrhunac 12. susreta hrvatske katoličke mladeži. U samoj procesiji nošen je kip Gospe Krasnarske, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, a predvoditelj slavlja splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić je među biskupskim insignijama imao i štap krbavskih biskupa.

Na početku je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua prenijeo mladima pozdrav koji im je uputio papa Franjo. Propovijedao je predsjednik Odbora HBK-a za mlade šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, a u uvodu mise mlade goste iz svih krajeva Crkve u Hrvata pozdravio je dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić koji je podsjetio da je predvoditelj mise mons. Križić prije godinu i pol dana, tada još kao mjesni biskup, osnovao Organizacijski odbor 12. SHKM-a i predložio geslo, teme kateheza i sastavio molitvu za uspjeh i blagoslov susreta.

Mons. Rogić u propovijedi je  istaknuo da su tri “molitvena raspoloženja naše duše pred Bogom”. To su kako je rekao: „Hvala’ – ‘Oprosti’ i ‘Pomozi’. Radost zahvaljivanja, poniznost kajanja i potreba pomoći Božje. Najprije ‘hvala’! Kad najprije zahvališ za primljena dobra onda i potrebe izgledaju manje, pa možda i sami grijesi za koje treba moliti oproštenje, rekao je te obraćajući se velikome broj mladih naglasio: „Hvala Ti, Bože, za ovu okupljenu mladost! Hvala Ti, za upućenu riječ, za ovaj susret, za ovo zajedništvo, za ovu ‘nadu’ i za ovu ‘radost’.” Propovijed je zaključio riječima Pape sa Svjetskog susreta mladih u Lisabonu kada im je rekao: „Ustanite!. Trgnimo se oda sna, izađimo iz ravnodušnosti, otvorimo rešetke zatvora u koji smo se ponekad zatvarali, da svaki od nas uzmogne otkriti svoj poziv u Crkvi i svijetu i postati hodočasnik nade i mirotvorac! Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti”, završio je predsjednik Odbora HBK-a za mlade.

Na samom kraju objavljeno je tko će biti domaćin 13. susreta hrvatske katoličke mladeži. To su grad Požega i Požeška biskupija, koji su od mladih iz Gospićko-senjske biskupije – predvođeni imenovanim požeškim biskupom mons. Ivom Martinovićem i povjerenikom za pastoral mladih vlč. Marijanom Pavelićem – preuzeli križ Susreta hrvatske katoličke mladeži koji već godinama na takav način prelazi iz biskupije u biskupiju.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije