12.5 C
Zagreb
8.4 C
Zürich
16.2 C
New York
8.7 C
Buenos Aires
24.9 C
Melbourne
Subota, 18 svibnja 2024
spot_img

Svećeničko ređenje u Torontu

U subotu, 11. svibnja 2024. u katedrali sv. Mihaela u Torontu (Kanada) torontski nadbiskup Francis Leo za svećenike je zaredio petoricu đakona, među kojima je bio i Marko Bušić, Hrvat koji je rođen i odrastao u Mississaugi u župi Hrvatskih Mučenika.

Sin je hrvatskih doseljenika Ante i Dragice Bušić koji su u Kanadu doselili iz okolice Đakova, a oboje su rođeni na Kupresu (BiH). Najmlađi je od šestoro djece (četiri sestre i dva brata), a i njegov stariji brat Krešimir uskoro će biti zaređen za svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Marko je osnovnu i srednju školu pohađao u Mississaugi, a potom je diplomirao studij ekologije na Sveučilištu York pokraj Toronta. Kao dijete bio je ministrant u hrvatskoj župi Hrvatskih Mučenika u Mississaugi, sudjelovao je u svim aktivnostima mladih te kao član hrvatskih folklornih i sportskih grupa rado sudjelovao u svim okupljanjima i aktivnostim kanadskih Hrvata.

Marko je već s osam godina osjetio Božji svećenički poziv, poziv koji će njegovati čitav život zahvaljujući vjernom svjedočenju i potpori njegovih roditelja, obitelji, brojnih svećenika i prijatelja. Dok je bio na duhovnim vježbama za mlade 2013. godine, Marko je ponovno oživio svoju duboku vjeru i poziv na svećeništvo. Ušao je u bogoslovno sjemenište u Torontu što je omogućilo produbljivanje i rast njegovog poziva. U listopadu prošle godine za đakona je zaređen u svojoj rodnoj župi u Mississaugi.

Markovo svećeničko ređenje je događaj koji će duboko obilježiti život hrvatskih iseljenika u Kanadi, jer Hrvati koji su u Kanadu doselili ili su ovdje rođeni, a svjesni su svojeg porijekla, duboko su u temelje svojeg života i života svojih obitelj ugradili ljubav prema Bogu i prema Crkvi. Stariji brat Krešimir Bušić bit će zaređen za svećenika u Zagrebu 22. lipnja, te će obojica slaviti svoje mlade mise (zajedno kao braća) 14. srpnja u Father Kamber Parku u Mississaugi.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

POVEZANI ČLANCI

Najnovije