27.9 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
21.6 C
New York
9.2 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

“Memorija, nostalgija i dijaspora” – Poziv na predavanje Tuge Tarle

Odjel za međunarodnu suradnju i iseljeništvo Matice hrvatske poziva na predavanje “Memorija, nostalgija i dijaspora”

Tema ovog predavanja jest uloga sjećanja u životu iseljenika tijekom procesa tranzicije u novu društvenu sredinu, u stvaranju novih odnosa unutar obiteljske zajednice i šire društvene formacije koja prolazi iskustva prilagodbe, osjećaja u procijepu, otuđenosti i odsutnosti iz svijeta života. U takvom kontekstu, memorija snabdijeva iseljenika sadržajima koji potiču nostalgiju za domom/domovinom, pružajući mu iskustvo boli i emotivnoga gubitka ili pak utjehu i nadu u bolje sutra, ovisno o veličini gubitka i sposobnosti svakoga pojedinca da se prilagodi ili prepusti osjećaju beznađa.

Sjećanje i s njime povezana nostalgija igraju ključnu ulogu u stvaranju i organiziranju etničkih enklava i dijasporskih institucija, utječu na njihovu unutarnju dinamiku, ali i na suodnos s pripadnicima većinskoga društva (mainstreama) kao i na ekonomski i politički status pripadnika dijaspore. Iseljenik prolazi kroz nekoliko faza prilagodbe novom okruženju počevši od prvotnog oduševljenja do kritičkog samopropitivanja, od pobune i kritike novog okruženja do rezignacije. Toj problematici znanost još nije posvetila osobitu pozornost, iako bi psiholozi i psihoterapeuti mogli posvjedočiti o brojnim problemima psihičke prirode koji su posljedica izloženosti prevelikim emotivnim iskušenjima s kojima se iseljenik mora nositi.

O tome govori i činjenica da znanost poznaje pojam dijasporskih identiteta. Suvremeni iseljenici pod utjecajem globalizacije i novih tehnologija ne osjećaju tako duboke frustracije kao njihovi prethodnici. Međutim, znanost tek treba odgovoriti na pitanje o posljedicama iskorijenjenosti suvremenih nomada koji pod utjecajem tehnološkog napretka i razvoja komunikacijskih sredstava naoko lakše ostvaruju emotivni balans s novom okolinom, ako je istinska komunikacija još uopće moguća.

Predavanje će se održati u srijedu, 22. svibnja 2024. u 18:00 sati, u Maloj dvorani Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Foto: Matica hrvatska

POVEZANI ČLANCI

Najnovije