29.1 C
Zagreb
23 C
Zürich
23.7 C
New York
8 C
Buenos Aires
26.9 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

Najava – Večer domoljubne poezije i glazbe

Manifestacija pod nazivom “Naličje života – samo da rata ne bude” po drugi put će se održati u foajeu Kulturnog centra Dubrava 24. svibnja 2024., s početkom u 19:00 sati.

Osnovna srž manifestacije je važnost očuvanja digniteta Domovisnkog rata i zahvale hrvatskim braniteljima za nemjerljivi doprinos slobodnoj, neovisnoj i samostalnoj Rapublici Hrvatskoj. Također je pokušaj do emocionalnog dopiranja u svojstvu zahvale do branitelja koji se tijekom dugogodišnjeg ratovanja na prvoj crti trebao vratiti kući i nastaviti s “normalnim” životom. Imamo li dovoljno razumijevanja i suosjećanja za svakoga od njih?

Svjesni koliko treba snage i napora maknuti blic slike koje svakodnevno napadaju um i koje su kroz noćne more nepodnošljive, organizatori ovog događaja ulažu napor doći do svakoga od njih pa i na ovaj naizgled običan, ali jedinstven način.

U razgovoru s mnogim “zaboravljenim” sudionicima shvaćamo kolika je njihova psihička težina usredotočiti se na obiteljski život, a osnovna bojazan samo da rata ne bude.
Samu večer svojim djelima uveličat će i predstaviti branitelji i braniteljice koji su rasterećenje tj. u pisanju poezije, pronašli osobnog psihologa.

Znamo da su tijekom Domovinskog rata na prvoj crti u sanitetskoj službi herojsku žrtvu podnijele i medicinske sestre. Na samoj večeri svojim poetskim uratkom predstavit će se  dvije snažne osobe.

U foajeu Kulturnoga centra Dubrava bit će postavljena izložba ratnih fotografija zagrebačkih ratnih brigada 1991-1995 u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba, dok će pozornicu krasiti mnogobrojne zastave ratnih postrojbi s područja grada Zagreba koje su u vlasništvu HVIDR-e Grada Zagreba.

Posjetitelji će također imati priliku vidjeti na pozornici pokaznu odoru odjevne replike hrvatskog vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17.stoljeću poznate Kravat pukovnije kao i povijesne Grebengradske haramije-sekcija streljačkog društva TERMIKA.

Večer će uveličati poznata glazbena diva Sandra Bagarić uz pratnju supruga Darka Domitrovića. Iz Beča dolaze štovatelji braniteljske populacije Josip Čenić, autor teksta i glazbe poznate pjesme Jedna je Hrvatska, samo je jedan dom kojega će pratiti organizator mnogih hrvatskih skupova u Beču Mišo Mijo Bijuklić.

S domoljubnom glazbom nastupit će poznati zagrebački KUD Nikola Tesla uz voditelja Branka Glavana, dok će večer plesno uveličati mlada umjetnica Paula Puđak.
Svojim glumačkim sposobnostima s domoljubnim tekstovima obratit će se također poznati glumac Boris Svrtan.

Kroz program će voditi Lidija Puđak & Zvonimir Friganović.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije