29.1 C
Zagreb
23 C
Zürich
23.7 C
New York
8 C
Buenos Aires
26.9 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

Projekt međugeneracijske suradnje – integracija osoba starije životne dobi i školske djece

U svrhu integracije osoba starije životne dobi u lokalnu zajednicu te jačanja međugeneracijske suradnje između korisnika SeneCura doma za starije Sesvete i djece školske dobi, proveden je projekt u suradnji s Glazbenom školom Zlatka Grgoševića iz Sesveta. Projekt nosi naziv „Oslikavanje murala – program međugeneracijske suradnje”, koji je započeo s realizacijom prve faze u SeneCura domu za starije Sesvete, 30. travnja 2024. Projekt će imati nekoliko faza.

Cilj projekta

Cilj projekta je povezati osobe starije životne dobi, korisnike SeneCura doma Sesvete s djecom iz bližeg okruženja. Osim projekta oslikavanja murala, SeneCura dom Sesvete više godina zaredom surađuje s Glazbenom školom Zlatka Grgoševića te SeneCura korisnici redovito slušaju koncerte koje za njih upriličuju učenici. Glazbena škola Zlatko Grgošević ujedno svake godine održava i Glazbeni triatlon.  U projektu Glazbenog triatlona sudjeluju uz glazbenu školu, SeneCura dom Sesvete i učenici Srednje medicinske škole iz Osijeka. Triatlon nastoji objediniti 3 aktivnosti – tjelovježbu, sviranje i ples.

Oslikavanjem murala projekt suradnje se proširio i na likovnu umjetnost. Učenici Glazbene škole u sklopu prve faze projekta oslikali su dio murala na 20-metarskom zidu dvorišta SeneCura doma Sesvete. Tema murala je proljeće i buđenje prirode, a ideja je bila da učenici i SeneCura korisnici zajednički oslikaju mural materijalom kojeg je osigurala SeneCura Hrvatska te da sudionici ovog projekta provedu dan u druženju, međusobnoj komunikaciji i razmjeni iskustava. Učenici su došli u pratnji svojih profesorica glazbene i likovne umjetnosti, a osim SeneCura korisnika sa stambenog odjela i odjela stacionara, druženju su se priključili i korisnici s odjela demencije.

Primjenom kreativnih likovnih tehnika, slikarstva, grupnim radom, s ciljem evociranja uspomena, identifikacije i izražavanja emocija, kao i omogućavanja komunikacije i socijalne interakcije između osoba starije životne dobi i djece – ovakav tip međugeneracijske suradnje doprinosi boljem održavanju kognitivnih sposobnosti kod osoba starije životne dobi.

U SeneCura domovima za starije u okviru skrbi koju pružamo našim korisnicima veliku pažnju pridajemo uključivanju obitelji, volontera, prijatelja te lokalnog okruženja u aktivnosti koje sprovodimo s korisnicima, sve s ciljem poticanja uključivosti i bolje međugeneracijske suradnje u zajednicama u kojima djelujemo. Zahvaljujući angažmanu djelatnika SeneCura doma Sesvete – socijalnoj radnici, voditeljima njege i ravnateljici doma, projekt oslikavanja murala je započeo s realizacijom te je pozitivan primjer jedne takve međugeneracijske suradnje u lokalnoj zajednici“, naglasila je mr. sc. oec. Sanda M. Gavranovič, operativna direktorica SeneCura Adriatic regije.

Rezultat projekta

Rezultat projekta je ojačana međugeneracijska suradnja između učenika i osoba starije životne dobi te ostalih sudionika projekta. Projektom želimo osvijestiti važnost brige o starijoj populaciji te kod mladih pobuditi osjećaj odgovornosti i solidarnosti prema potrebitim i nemoćnima. Projektom ukazujemo na važnost integracije osoba starije životne dobi u lokalnu zajednicu i blisko okruženje te želimo potaknuti buduću suradnju SeneCura domova za starije s različitim dionicima iz lokalne zajednice. Ovaj poseban program suradnje Glazbena škola Zlatko Grgošević uvrstila je u svoj Godišnji plan i program rada te Školski kurikulum, za školsku godinu 2023./2024.

Osobe treće životne dobi ne smiju biti izolirane iz života zajednice, naglasak je na njihovom aktivnom uključenju, bez obzira na životnu dob. S druge strane, djetinjstvo bez susreta za zrelošću i starošću je zakinuto za mudrost i iskustvo. Naš cilj je aktivno povezivanje generacija na dobrobit svih uključenih”, istakla je Zrinka Pranjić Kozlek, regionalna koordinatorica SeneCure Hrvatska.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije