27.9 C
Zagreb
20.4 C
Zürich
21.6 C
New York
9.2 C
Buenos Aires
26.5 C
Melbourne
Četvrtak, 20 lipnja 2024
spot_img

U ZAGREBU SE ODRŽALA STRUČNA KONFERENCIJA „NOVO LICE URBANE SIGURNOSTI“

U organizaciji Hrvatskog generalskog zbora, s potporom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, u petak 17. svibnja 2024. godine, u Starogradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba održala se konferencija pod nazivom “Novo lice urbane sigurnosti”.

Nakon što je sudionike i nazočne pozdravio voditelj, umirovljeni general bojnik Krešimir Kašpar, konferenciju su otvorili zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Luka Korlaet i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Marinko Krešić. – Ovo je prva u nizu konferencija koje će se održati, a koje će u svom djelokrugu obuhvatiti teme sigurnosti i pomoći u kriznim situacijama, kazao je Korlaet. Pohvalio je inicijativu Hrvatskog generalskog zbora i suradnju s Gradom Zagrebom. U svom govoru osvrnuo se i na izazove s kojima se Zagreb susretao proteklih godina te naglasio važnost pravilnog reagiranja i djelovanja u kriznim situacijama. Predsjednik HGZ-a Marinko Krešić zahvalio je na podršci Gradu Zagrebu, kazavši da je uvjeren da će predavači u svojim izlaganjima ponuditi konstruktivne prijedloge i rješenja u kriznim situacijama.

Konferencija će obuhvatiti panel rasprave kroz koje će se pokušati odgovoriti na brojna pitanja: Kako zaštititi životnu okolinu od prirodnih i tehnoloških katastrofa? Kako ojačati socijalnu koheziju, solidarnost i uključivost građana u pružanju pomoći u kriznoj situaciji? Kako osigurati dostupna sigurna javna mjesta, siguran promet, dostupnost energenata, i sl. resursa? Kako se suprotstaviti radikalnim pojavama i ekstremizmu u kriznoj situaciji?

U ime organizatora predavače i nazočne pozdravio je predsjednik HGZ-a, Marinko Krešić, dok je projekt predstavio voditelj Dario Matika. A da svaki pojedinac uvijek nešto novo može naučiti pokazali su stručni predavači dr.sc. Marinko Ogorec, Gordan Bosanac, Matea Brižić, prof. dr.sc. Jana Žiljak Gršić i prof. dr. sc. Goran Bandov.

Pod nazivom „Krizna situacija i urbana sigurnost – kako poboljšati urbanu sigurnost u vrijeme krize”, predavač dr.sc. Marinko Ogorec opisao je opasnosti urbanih prostora tijekom kriza te specifičnosti rješavanja kriznih situacija. Također je naglasio bitnu ulogu konstruktivnog djelovanja nevladinih organizacija u tim situacijama.

Gordan Bosanac izlagao je na temu „Strategija urbane sigurnosti – izazovi lokalne samouprave i civilne zaštite u kontekstu suočavanja s kriznom situacijom”, dok je važnost operativnih snaga i njihovo djelovanje u kriznoj situaciji publici približila voditeljica Službe za djelovanje u kriznim situacijama u Hrvatskom Crvenom križu Matea Brižić. Istaknula je u izlaganju važnost provjerenih informacija tijekom kriznih situacija i važnost volontera, ukazujući pri tom i na nedostatke u sustavu.

Predavanje prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić, dekanice Tehničkog veleučilišta u Zagrebu obuhvatilo je informacijsku sigurnost u kriznim situacijama. Zadnji predavač, prof.dr.sc. Goran Bandov u svom izlaganju pod nazivom „Međunarodne mjere solidarnosti i pomoći” nazočne je detaljnije upoznao s aktualnim projektom na kojem sa suradnicima radi u Bangladešu i Myanmaru.

Nakon predavanja uslijedila je zanimljiva panel rasprava koju su naizmjenično moderirali dr. sc. Ivana Krišto, pomoćnica pročelnika za civilnu zaštitu i sigurnost, Sektora za civilnu zaštitu i sigurnost u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost te prof.dr.sc. Dario Matika. U raspravi su sudjelovali dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite, Davor Tor, voditelj Službe za prevenciju PU zagrebačke, prof.dr.sc. Jana Žiljak Gršić i Matea Brižić.

Slijedilo je druženje i zakuska u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora gdje su se domaćini potrudili da i taj dio, kao i sama konferencija bude “generalski” – perfektan!

Imajući u vidu protekle godine u kojima su Grad Zagreb i Republika Hrvatska, kad su u pitanju prirodne katastrofe i krizne situacije bili više puta suočeni, ova, hvale vrijedna konferencija s izvrsnim izlagačima kao takva zasigurno je zaslužila veću medijsku pažnju.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije